Az állatkert fekete báránya

2023.01.19. 09:32

Cuki fotók! Péntek 13-án született a Miskolci Állatkert új jövevénye

Péntek 13-án született a kis, hortobágyi rackajuh. Egészséges és igazi csapatjátékos.

Péntek 13-án született a kis, hortobágyi rackajuh. Egészséges és igazi csapatjátékos.

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Állatkert idei első jövevénye olyan, mint egy ma született bárány. A kis hortobágyi rackajuh január 13-án jött a világra - tudta meg a boon.hu. A nyáj legfiatalabb tagja reggelre anyja mellett várta a gondozókat. A kis bárány egészséges, szépen beilleszkedett a csapatba.

A hortobágyi rackajuh az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet az anyajuhok és a kosok is viselnek. A hortobágyi rackajuh létszáma az 1870-es években elérte a 4,5 milliót, ami jól mutatja akkori jelentős szerepét. A kedvezőbb hús-, tej-, illetve gyapjúhozamú fajták elterjedésével viszont számuk fogyatkozásnak indult. A hanyatlás olyan mértéket öltött, hogy a II. világháborút követően egyedül lelkes hortobágyi, valamint debreceni tenyésztőknek köszönhető, hogy nem tűnt el a racka az országunkból. Az állatkert tanyaházának szomszédságában a hortobágyi rackák mindkét színváltozata, a fehér és a fekete is megtalálható. Az újdonsült jerke anyja fehér, a kis jövevény azonban igazi kis fekete bárány, adta hírül a Miskolci Állatkert.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában