Kutyusfejű, barátságos lények

2023.01.18. 13:00

A Mályi Madármentők kérik: ne bántsuk a denevéreket!

Számításokkal is indokolják, miért érdemlik meg az embertől a védelmet a denevérek: egyetlen példány, élete során 2 millió 700 ezer szúnyogot pusztíthat el.

HE

Fotó: Mályi Madármentők

Szívhez szóló sorokat tettek közzé a Mályi Madármentő Állomás természetvédői a denevérek védelmében. A repülő emlősök sokat dolgoznak az emberek védelméért is., ezért megérdemlik a szeretetünket és gondoskodásunkat. 

A madármentők a következő sorokat írták: „Van egy állat, ami sokkal többet tesz érted mint hinnéd! Van egy állat, ami minden évben hat hónapig azon dolgozik, hogy megvédjen téged, a családodat és a házi kedvenceidet. Teszi ezt akár 15 éven át, minden este. Egy éjszakai repülése során, több mint ezer szúnyogot eszik meg, ezer olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet rád, a családodra és a kutyádra. Ezer olyan szúnyogot, ami terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyákra veszélyt jelentő szívférgességet. De vegyük csak számításba a kis denevérek pusztító tevékenységét, egy évre levetítve! Hat hónapon át minden este repül és eszik. Egy éjszaka több mint ezer szúnyogot pusztít el. Ez évente 180 ezer rovart jelent, ami megcsípheti a kutyádat és szívférges lesz, vagy megcsíp téged és vírusokkal fertőződhetsz meg. Mivel a denevér 15 évig is él, így élete során, több mint 2 millió 700 ezer szúnyogot pusztít el. És ez csak egy denevér! Ha egy közepes kolóniával számolunk és az évi két utóddal, akkor ez a szám meghaladja a 12 milliárd 555 millió elpusztított szúnyogot, ami kicsivel több mint 12 tonna. Ők csak annyit kérnek ezért, hogy ha már kivágtuk azokat az erdőket, ahol éltek, ha már beépítettük azokat a ligeteket, ahol vadásztak, hogy legyünk velük egy kicsit elnézőbbek amiért új élőhelyeket keresve, az ember közelségébe húzódnak. Nagyon sokan nem szeretik őket, pedig ők sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi tettünk értük. Élj együtt a természettel, a természet is érted él!”, fogalmaztak a természetvédők.

Legyőzte a félelmét

Sok hozzászólás érkezett az íráshoz. Az egyik ezek közül: „Emlékszem, az egyik téli napon mentem hazafelé, és a házunk előtt, a havas betonon remegve, dideregve, átfagyva havasan egy denevér feküdt. Bevallom, régen féltem megfogni, sosem bántottam, mert tisztelem, szeretem az állatokat. Aztán eldöntöttem, hogy vagy félek, és itt pusztul el, vagy megmentem. Az utóbbit választottam. A kezembe vettem, hazavittem, és egy dobozba tettem. Adtam neki enni, kicsit jobban lett, majd hívtam a mályi madármentőket. Elvittem az egyik kollégának, és tudom, hogy nagyon jó kezekbe és jó helyre került. Köszönöm! Már nem félek. A denevér kis kutyusfejű, barátságos lény”, fogalmazott a hozzászóló.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában