Számháború

2023.01.17. 17:30

Ekkor dől el a Miskolctapolca Barlangfürdő sorsa

A Miskolc Holding Zrt. igazgatósága január 19-i ülésén határoz a Miskolci Fürdők Kft. üzleti terve alapján.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolctapolca Barlangfürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. elkészített üzleti terve alapján január 19-ei ülésén dönt a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt., hogy kinyit-e újra - és ha igen, mikor - a népszerű, Európa hírű fürdőkomplexum. A fürdő január 9-e óta zárva tart, mert elvégzik a Barlangfürdőben az ilyenkor megszokott karbantartási munkákat.

A Barlangfürdő bezárását - a Selyemréti Strandfürdővel és az Ellipsum Élményfürdővel együtt - október 3-án jelentette be a város, jelezve: a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságának gazdasági alapú döntése volt, hogy – a megnövekedett energiaárak miatt – lakat kerüljön a Miskolci Fürdők Kft. által üzemeltetett három fürdőre. A Selyemréti Strandfürdőt és az Ellipsumot azonnal hatállyal bezárták, utóbbi azzal az indokkal, hogy megkezdődnek a garanciális javítások. Ezeket egy hét ráhagyással, október 10-én követte a Miskolctapolca Barlangfürdő. 

A Barlangfürdő bezárásának nagyon rossz visszhangja volt a fürdővendégek, a tapolcai szállásadók és vendéglátók körében. Ennek hatása is volt, hogy az újra nyitás lehetőségről, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közbenjárásával tárgyalásokat kezdett a városvezetés az érintett helyi vállalkozókkal. A megállapodás az volt, hogy a Barlangfürdő 2023. január 8-ig történő működtetéshez szükséges mintegy 60 millió forintot összeadják a felek. 

A megállapodás az volt, hogy a január 8-ig tartó időszak üzemeltetési költségeihez az önkormányzat a városvédelmi alapból járul hozzá, a helyi vállalkozók pedig összességében 20-25 millió forintot ígértek. Veres Pál polgármester jelzése szerint végül a város mintegy 42 millió forinttal járult hozzá a Barlangfürdő üzemeltetéséhez. A 20-25 millió forint helyett a helyi vállalkozók jóval kevesebbet, alig 6 milliót adtak össze.

Nagy a dilemma 

Veres Pál jelezte a Barlangfürdő 2023. január 8-i leállása kapcsán, hogy a Miskolci Fürdők Kft. szokásos éves karbantartása várhatóan január végéig tartanak. A Miskolci Fürdők Kft. pedig azt a feladatot kapta, hogy a jelenleg ismert energiaárakkal dolgozzon ki egy a Barlangfürdőre vonatkozó üzleti tervet. Ennek ismeretében lehet dönteni arról, milyen módon üzemeltethető tovább a fürdő. A beterjesztett számok alapján a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága a döntést a január 19-én esedékes ülésén hozza majd meg.  

A polgármester leszögezte: 

Az önkormányzat vezetése számára egyértelmű az a várospolitikai cél, hogy - amennyiben lehetséges - a karbantartás után nyisson ki újra a Barlangfürdő...

Veres Pál jelezte, hogy az önkormányzatnak az igazgatóság január 19-i döntése után még lesz lehetősége arra, hogy - amennyiben a nyitással kapcsolatban negatív döntés születik - saját eszközeit mozgósítva változtasson azon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában