Évforduló

2023.01.12. 17:30

"A magyar hadtörténet legnagyobb katasztrófája történt a Don-kanyarban"

Éppen 80 éve volt a szovjet áttörés a II. világháborúban, ami után a 200 ezer fős magyar hadsereg kétharmada – 140 ezer ember – veszett oda.

Hajdu Mariann

A Tiszai pályaudvaron 1943-ban

Fotó: Fortepán, a fotó Marics Zoltán tulajdona

Balázs Bálint 21 évesen néz az örökkévalóságba. Katonasapkában, Lenon stílusú (ma már így hívják) szemüvegben, picit mosolyogva, nem is gondolva, hogy ez lesz róla az utolsó felvétel.  A kép nagymamakorú unokahúga (húgának lánya) falán látható még ma is, pedig nem is ismerhették egymást, hiszen az asszony 1944-ben született. Addigra Bálint bácsi már bizonyára nem élt. Az sosem derült ki, hogy pontosan mi történt. 

21 éves volt, amikor 1942-ben kivitték a frontra, a Don-kanyarba. 

Egy idő után nem jött tőle levél, később a katonatársai sem tudták megmondani, mikor és hol látták utoljára. A szülei hosszú időn át keresték, édesapja minden követ megmozgatott, hiába. A mai napig nincs meg a sírja. Egyetlen emlék róla a kép a falon, és egy kockás füzet gondosan bekötve, Balázs Bálint első osztályos kisdiáké. Benne fakuló gyöngybetűk és néhány későbbi, kamaszos, vicces bejegyzés. Jelen sorok írójának gyermekei - az említett nagymama unokái - nagy becsben tartják.

Nem akartak mesélni

Balázs Bálint egy azok közül a katonák közül, akik soha nem tértek haza a frontról, a Don-kanyarból. 

140 ezer emberről van szó, volt köztük sok miskolci, megyénkbeli is. 

A történtek felevenítésének apropója, hogy január 12-én van éppen 80 éve, hogy elindult a nagy szovjet áttörés: a -30 fokos hidegben erős harckocsi-támogatással indult a szovjet támadás, és a magyar hadsereg a harcok során hatalmas, megsemmisítő vereséget szenvedett. 

Katonák 1943-ban a Fortepán képén | Fotós: Fortepán, adományozó: Ladinek Viktor

200 ezer katonából 60-61 ezer ember tért haza a Szovjetunióból, tudjuk meg Somorjai Lehel történésztől. Megjegyzi, talán nem túlzás azt állítani, hogy majd' minden magyar családot érint az elesettek, eltűntek rokonait, leszármazottjait is beleértve. A történtekről már akkor sem nagyon számolt be az újság, a rádió, legfeljebb a hazatért katonák meséltek egy ideig, aztán egy idő után (erre még visszatérünk), már ők se nagyon akartak. A Don-kanyarban egyébként több híres ember is meghalt – említi Somorjai Lehel – például Rejtő Jenő író, aki a Doni-áttörést megelőző napokban, január 1-én vesztette életét. Ő munkaszolgálatos volt, nem harcban halt meg: valószínű, megfagyott.

Szovjet áttörés

A történtek előzménye, hogy 1941-ben Magyarország belépett a II. világháborúba. A német előrenyomulás zökkenőmentes volt a szovjet területeken, ekkor még a magyar hadsereg a közvetlen harcokban nem vett részt. 1942 telén német követelésre, kormányközi egyezmény alapján állított fel Magyarország harcoló alakulatokat. A 2. magyar hadsereget 200 ezer fővel vitték ki a keleti frontra. A hadseregnek miskolci alakulata is volt, a VII. miskolci hadtest. 

– 1943. január 12-én indult meg a szovjet támadás, a magyar hadseregnek esélye sem volt velük szemben – mondja Somorjai Lehel. Egy 200 kilométeres szakaszt védett egyébként a sereg. A védelem összeomlott, és nem kaptak segítséget senkitől. A mozgást az is nehezítette, hogy a páncélosok elakadtak a behavazott utakon. A későbbi napokban az arcvonal több darabra szakadt, több alakulatot teljesen bekerítettek. A hadvezetés összeomlott, mindenki menekült, parancsok nem voltak, a sereg kétharmada odaveszett. Sokakat vittek hadifogolytáborba, és nagyon sokan voltak, akik a rendkívüli hidegben megfagytak. 

– A magyar hadtörténet legnagyobb katasztrófája történt a Don-kanyarban –fogalmaz a történész. 

Somorjai Lehel történész | Fotós: Bujdos Tibor

Az életben maradt katonák lassan szállingóztak haza Magyarországra. Zömük február elején érkezett meg, voltak akik majd' 300 kilométert gyalogoltak. Somorjai Lehel szerint többségüket nem vitték ki újra a frontra (1944 augusztusában szervezték újra a 2. magyar hadsereget), a Doni-áttörés a háború fordulópontját jelentette.

Fasiszták, kommunistaellenesek

– A világháborút követően, a néhány éves koalíciós időszak után, a Rákosi rendszer diktatúrájában aztán fasiszta hadseregnek minősítették a 2. magyar hadsereget – folytatja Somorjai Lehel.– A 2. hadsereg parancsnokát, Jány Gusztáv vezérdezredest kivégzik, és több katonai vezető sorsa is ugyanez lesz. A Don-kanyarból visszatért, sokat szenvedett katonákra is ráütik a fasiszta, kommunistaellenes bélyeget, nem véletlen, ha a legtöbbjük hallgat, nem beszél a történtekről.

A Don-kanyarban történteket az 1980-as években kezdi a társadalom feldolgozni, ekkor születnek tanulmányok és a művészetben is megjelenik: filmekben, irodalmi művekben.  

A Honvédelmi Minisztérium illetékes osztálya sok éve dolgozik már azon, hogy a II. világháború idején elhunyt katonák sírjait felderítse. A Don-kanyarban is elindult ez a munka, de valószínű, sokak nyoma tűnt el örökre. 

Somorjai Leheltől megtudjuk, a történtek feldolgozása még ma is tart, igaz, sokban összemosódik ma már a Málenkíj robotra hucoltak, vagy az 50-es évek kommunista áldozatainak ügyével.

Sírba vitt emlékek

A Don-kanyart túlélt katonák közül sokan vitték sírba emlékeiket. Néhányan – már idősek voltak akkor – 1990 körül hozták létre a Doni Bajtársak Szövetségét, ők rendszeresen találkoztak is, ma már egyikük sem él. Szabon János vadnai helytörténész a 2000-es évek elején döntött úgy, hogy felveszi a kapcsolatot az utolsó katonákkal, hogy "megmentsen" valamit a történetükből. Néhányukkal tudott még beszélgetni, egyikük, Mester István motoros futár történetéről tavaly számolt be portálunk. Írtuk: a később Miskolcon élt mérnök folyamatos golyózáporban mentette a sebesülteket oldalkocsis BMW motorjával a tűzvonalból, a szovjet áttörés utáni nagy káoszban lőszer nélkül indult útnak Kijev felé, viszontagságos úton ért vissza Magyarországra.

A háborúba induló katonák 1942-ben, köztük Mester István | Fotó: Olvasónktól

Reménytelen küzdelem

Szabon János másik története a szintén miskolci Orczy Sándoré. A szakaszvezető 23 évesen, 1942-ben vonult be az említett miskolci VII. hadtest VII. tűzmérő századába, amikor áprilisban elkezdték a tartalékosok behívását. Az elmondottakat Szabon János írásba foglalta. Ebből kiderül, júniusban történt meg a felszerelések, a lovak, gépkocsik, műszerek bevagonírozása. Hosszú út után érkeztek meg, Marki, Jekatyerinkovszkaja, Petrovszkaja helységekbe, ahol elszállásolták őket. Feladatuk a tüzérütegek, a kassai tüzérosztály löveg- és figyelőállásainak mérése és viszonyítása volt a térképen bejelölt vonatkozási pontokhoz. Orczy Sándor beszélt a bő fél év történéseiről, a hídfőcsatákról, arról, hogy a tél beköszöntével milyen hihetetlenül hideg volt. Bajok voltak az élelmezésükkel, ruházatuk sem volt megfelelő, a rövid szárú bakancs átengedte a port, a homokot, ősszel a latyakot. A téli felszerelések későn jutottak el a csapatokhoz: egy raktárban tárolták, amelyet visszavonuláskor felrobbantottak, hogy ne jussanak a szovjetek kezébe. A januári szovjet áttörés egy, az állóharcoktól meggyengült, hiányos öltözetű, létszámában és fegyverzetében megfogyatkozott csapatot ért el. Orczy Sándor is mondta, reménytelen volt a küzdelem. Mesélt a visszavonulásról, a káoszról, az egységek szétszóródásáról. Mesélt hosszú útjáról hazafelé, amely során sokszor érezte, az életének utolsó napja. Végül tetvesen, meggyötörten 1943 tavaszán érkezett haza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában