Bejárhatná az országot

2022.12.23. 17:00

Vízkeresztig biztosan Budapesten marad a kisgyőri betlehem

Hamarosan el kellene dőlnie, merre vegye az irányt a Kárpát-medencei összefogással készült installáció.

ÉM

A kisgyőri indulás pillanata

Fotó: Bujdos Tibor

Advent első vasárnapján adták át a nagyközönség számára a nemzet betlehemét Budapesten, a Kossuth téren. A 17 szoborból, haranglábból, istállóból, szánkóból és az örömhírt hirdető angyalcsoportból álló alkotást elkészültét a hagyományos kisgyőri családi kézművestábor fogta össze, de a mű Kárpát-medencei összefogás eredménye, hiszen például Felvidéken öntötték a harangot, Erdélyben faragták az istállót összesen 39 település segített a létrejöttében.

Az alkotást vízkeresztig láthatja a nagyközönség a Kossuth téren.

– Még nem dőlt el a betlehem további sorsa, de az biztos, hogy akkor mi szétszereljük és addigra ki kell derülnie, merre veszi az irányt – mondta Kékedi László, Kisgyőr polgármestere a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának vezetője. – Opció, hogy „visszatér" Kisgyőrbe de mi igazából azt szeretnénk, hogy útra kelne az országban. Állhatna például azokban a településeken melyek országgyűlésnek adtak otthont – többek között Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Székesfehérváron – vagy ott, ahol „csak” látni szeretnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában