Ezüstvasárnap

2022.12.11. 15:30

Tömve voltak az üzletek, viszont Miskolc belvárosa üres volt

Alig két hét van karácsonyig. Megnéztük, milyen az ünnepi forgatag, megkérdeztük, ki, hol tart a készülődésben.

UA

Ezüstvasárnap délelőttjén üres volt a miskolci főutca

Fotó: Bujdos Tibor

Karácsony előtt két héttel a boltok tömve voltak emberekkel, mindenki szerette volna beszerezni az ünnepi menühöz valókat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy héttel aranyvasárnap előtt, hogyan készülnek az ünnepekre a vásárlók. Volt olyan, akinek már csak az ajándékok hiányoznak, olyannal is beszéltünk, aki még a bevásárlás közepén tart, de olyan is akadt, aki a régi nyugalmasabb időket hiányolja.

Tömött sorok mindenhol

Vasárnap több üzletet is felkerestünk és azt tapasztaltuk, hogy bőséges áru közül válogattattak a vásárlók. 

„Én csak nézelődni jöttem, mert nem tudom milyen ajándékot vegyek a családtagoknak, de picit megdöbbentenek az árak” – jegyezte meg Gőz János, aki elmondta, szinte mindennap tömött sorokkal találkozik minden üzletben, régebben az ünnep számára a hangolódásról, a csendességről és a nyugalomról szólt. „Teljesen mindegy, hogy melyik nap jövök, mindennap ilyen sokan vannak, mindenki igyekszik megvenni a szükséges dolgokat, de szerintem sokan már túlzásba viszik” – tette hozzá. Azt osztotta meg portálunkkal, hogy minden terméket meg tud vásárolni, de cukorért korábban kell mennie. „Váltott műszakban dolgozom és az éjszakásból egyből vásárolni jövök, ha cukorra, vagy olajra van szükségem, mert sajnos délutánra az összeset elviszik” – nyilatkozta Gőz János. Azt is elárulta, hogy az ünnepi asztal nem lenne az igazi halászlé nélkül, de a halat csak frissen fogja beszerezni közvetlenül az ünnepek előtt.

Előre terveznek

A vásárlók egyre tudatosabban járják a boltokat a tapasztalataink szerint. 

„Mi már jó előre összeírtuk, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, és annak megfelelően szerezzük be a hozzávalókat” – nyilatkozta portálunknak Nagy Erzsébet, aki férjével intézte a hétvégi nagybevásárlást. Azt is elmondta, hogy minden terméket sikerült eddig beszereznie, már csak az ajándékok vannak hátra. „Természetesen mi is halljuk, hogy egy-két termékből hiány van, de mi eddig szerencsések voltunk, mert mindent, amit szerettünk volna, be tudtunk szerezni. Az ajándékok nagyobb kihívást jelentenek, mert tízen leszünk együtt szenteste, és szeretnénk mindenkinek személyre szabottan ajándékot választani. Eddig csak könyveket sikerült vennem” – tette hozzá. 

Hasonló tapasztalatait osztotta meg munkatársunkkal Szabó Tamás is. 

„Szerintem sokan túlreagálják a bevásárlást, van olyan, hogy zsúfoltak és tömöttek a boltok, ahogy például most is, de nem panaszkodom.” Hozzátette: az élelmiszerek árai nagyon megemelkedtek. „Minden drágul, de enni kell, ezen nem tudunk spórolni, viszont az ajándékozásban visszafogottabbak leszünk, így csak a gyerekeknek veszünk ajándékokat” – nyilatkozta Szabó Tamás.

Ajándékot az internetről

„Minden nagyon drága lett, így igyekszem nagyon tudatosan vásárolni, de az a tapasztalatom, hogy az elektronikai cikkeket jobban megéri megrendelni, mert a kiszállításuk is ingyenes, így az összes ajándékot internetről rendelem meg az unokáimnak” – osztotta meg tapasztalatait Panyi András. Elmondta, hogy cukrot nem sikerült mindig kapni az üzletekben, de most sikerrel járt, ez elengedhetetlen, hiszen nagyon sok süteménnyel készülnek az ünnepekre otthon. „Mennyiségi korlátozás van, de az üzleteket is meg lehet érteni, hiszen nekik egy fix mennyiségű áru jön, és sajnos vannak, akik 10 kilósával hordanák haza a cukrot és lisztet, mintha nem lenne holnap” – mondta felháborodva. Végezetül azt is elmondta: szerinte az embereknek kellene elgondolkozni azon, hogy az ünnep valóban arról szól-e, hogy stresszesen vásároljanak. „Amit csak lehet, megrendelek, de sajnos nem mindent éri meg, így kénytelen vagyok boltba jönni és csak vasárnap érek rá, mert szombaton is dolgozom” – részletezte. 

Régebben a miskolci főutca üzletei megteltek ezüstvasárnap, most viszont alig láttunk vásárlókat. A könyvesboltba tért be egy-két járókelőt, a többi boltba alig. Az egyik eladó lapunknak azt mondta, ha így folytatódik, nagyon rossz karácsonyi szezont zárnak. Kitelepülő árusokat sem láttunk a főutcán, holott ezt megtehették volna a boltok tulajdonosai. Ők azonban láthatólag nem éltek a lehetőséggel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában