Jubileum

2022.12.10. 13:48

Tíz éve már, hogy ott az UNESCO listáján a matyó művészet

Szombaton ünnepelték, hogy világszerte elismertté vált Mezőkövesd és környéke népművészete.

Ujlaki Attila

Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója

Fotó: Bujdos Tibor

Élő matyó népművészet hívószóval emlékeztek meg arról, hogy 10 éve került fel az UNESCO világörökségi listájára a matyó. „A Matyó Népművészeti Egyesület kilóg a hagyományos népművészeti egyesületek sorából” – mondta megnyitó beszédében Zeleiné Papp Bernadett, az egyesület részéről. „A matyó népművészetet ugyanis komplex módon tudjuk bemutatni a nagyközönségnek, hiszen a kézművesség mellett a tánc is fontos szerepet kap” – hangsúlyozta Papp Bernadett. Rámutatott: idén ünnepelték a Matyó Táncegyesület megalakulásának hetvenötödik évfordulóját, és húsz éve működik a közösségi ház, valamint a Borsóka hímzőszakkör is. Az egyesület elnöke arra is emlékeztetett, hogy 2012. december 5-én az UNESCO az egyetemes emberi örökség részeként elismerte a matyó népművészetet.

Világszinten is ismert

Több, mint hatszáz örökségi elem közül egy a matyó. 

„Párizsban tárgyaltak róla tíz évvel ezelőtt – idézte fel az akkor történteket Dr. Csonka-Takács Eszter, a szellemi kulturális örökség igazgatóságának igazgatója. Hozzátette: hazánkban a matyó a második közösségi elem, amely a világörökségi listán rajta van. „A matyó művészet mindenképpen egyedi a listán, és mára már hatra tehető azok száma Magyarországon, amelyek rajta szerepelnek” – mutatott rá. 

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, az egyesület feladata, hogy a település és régió ezen élő, kulturális értékei fenn tudjanak maradni az utókor számára. „Nagyon fontos dolog, amire vállalkozott az egyesület, mert a mai világ nem erről szól, uniformizált az a világ, ami ma teret hódít, így a népművészeti hagyományok nehezebb helyzetben vannak” – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában