Több a beteg

2022.12.27. 13:30

Influenza – nem kell mindenáron antibiotikum

Dr. Poncsák Csaba háziorvos szerint ilyenkor is hasznos kellék a maszk, és az ingyenes védőoltást is kérhetik a rendelőkben a háziorvosoktól azok, akik szeretnék magukat védetté tenni.

Fotó: Tóth László

- Az utóbbi időszakban - már az ünnepek előtt is - többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel – nyilatkozta szerkesztőségünknek Dr. Poncsák Csaba. Kiugró láz, a torokfájás, levertség, gyengeség, izomfájdalom, ezek a tipikus tünetek a háziorvos tapasztalatai alapján. - Ha ezt érezzük magunkon, hogy betegek vagyunk, akkor bárhova megyünk, a maszk legyen rajtunk, hogy ne fertőzzük el embertársainkat – hangsúlyozta a szakember, hozzátette azonban, hogy járvány még nincs.

Még tart a szezon

- Antibiotikumot nem szükséges adni, ágyban fekvés és pihenés a legjobb gyógymód. Fontos megérteni, hogy ez egy vírusos fertőzés, vagyis ha a háziorvos nem ír fel antibiotikumot, az jó dolog, mert nem kell mindig antibiotikumot szednünk. Sokszor vannak ilyen küzdelmeink a betegekkel. Ilyenkor elegendő a tüneti szerek alkalmazása, vitaminok, orrsprék és a pihenés. Antibiotikumra akkor van szükség, ha felülfertőződik – emelte ki.

Dr. Poncsák Csaba | Fotós: Ádám János

A háziorvos szerint ilyenkor megóvhat minket a fertőzéstől a maszk, illetve az idősek és veszélyeztettek esetében kifejezetten ajánlja a viselését tömegközlekedés során, és minden olyan zárt helyen, ahol több emberrel találkozhatunk. Az influenza elleni oltásról elmondta, hogy még most is érdemes kérni ezt a háziorvosnál. - A szezon még tart, a háziorvosok pedig ingyen beadják az influenza elleni vakcinát – foglalta össze.

Legutóbb az elmúlt héten közölt adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban 269 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, 24 300 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak az ünnepek előtti héten.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában