Nincs elég orvos, utazik a beteg

2022.12.21. 20:00

Vihar a sátoraljaújhelyi szülészet körül

Komoly felháborodást váltott ki Sátoraljaújhelyen, valamint a térségben a városban működő Erzsébet Kórház napokban közzétett közleménye, amely szerint hétvégeken és ünnepnapokon a nem sürgős beavatkozást, de kórházi szülészeti-nőgyógyászati ellátást igénylő betegeket a 85 kilométerre található Borsod Megyei Központi Kórházba, vagy a Bodrogközből a kisvárdai kórházba szállítják.

BSZA

Vizsgáló. Hétvégén és ünnepnapokon a nem sürgős beavatkozást, de kórházi szülészeti-nőgyógyászati ellátást igénylő betegeket nem a sátoraljaújhelyi kórházba viszik (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A közösségi oldalakon gyorsan terjedt a hír, amire előbb írásban reagált Dankó Dénes Sátoraljaújhely alpolgármestere, majd Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere videoüzenetben fejezte ki nemtetszését a történtekkel kapcsolatban. A városvezető szerint elfogadhatatlan a szülészetet érintő helyzet és véleménye szerint csupán szándék kérdése, hogy az osztály a kórházban a korábbi feltételeknek megfelelően működjön tovább. Mint mondta, tíz éve került át állami fenntartásba a kórház az önkormányzattól. Addig a város igyekezett mindig jó gazdája lenni a mintegy 80 ezer lakosú térség ellátásáért felelős intézménynek, amit fejlesztések, beruházások sokasága igazol – közölte a polgármester. Most úgy érzi, a megyei kórház számára „mostohagyerek” az újhelyi intézmény. Szamosvölgyi Péter azt is közölte: a kórház érdekében a szakmától együttműködést, ezen túl pedig a politikai szereplőktől, valamint a kormánytól segítséget vár.

Cél a betegbiztonság

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vezetőihez, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást - hosszú hónapok óta – már csak az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította, azaz a működéshez, elsősorban az ügyeleti tevékenység végzése céljából idén gyakorlatilag folyamatosan a Megyei Központi Kórház szülész-nőgyógyász orvosai jártak ki. 

Az intézmény közlése szerint szeptemberben észlelték azt, hogy a munkaidőkeretek, az önként vállalt túlmunka keretek betelnek, a humánerőforrás s lehetőségeit év végére kimerítik. Ezen kívül mindkét osztály orvosi kara jelezte: a fizikai terhelés olyan mértékű, hogy ezt a fajta ellátási rendet a továbbiakban nem tudják fenntartani. 

A két orvosi kar, valamint a HR Igazgatóság együttes jelzése alapján kezdtek el közösen gondolkodni annak érdekében, hogy a szülészeti ellátás helyben fenntartható legyen. 

Tekintettel - a városi kórházban – az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttek úgy, hogy a hétvégén – szombat, vasárnap - a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad, ugyanakkor az azonnali beavatkozást nem igénylő eseteket a Megyei Központi Kórházban látják el. Ebben a tekintetben két szempont vezérelte a szakmai döntést: a maximális betegbiztonság, és annak vizsgálata, hogy a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Szülészeti Osztályának heti terhelése hogyan alakul – írták. 

Az ügyben egyeztetés történt az Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével is. Ebből is látható, hogy Sátoraljaújhely és vonzáskörzetének lakossága nem marad ellátás nélkül, a betegbiztonság feltételei adottak – közölte a Megyei Kórház. 

Közlésük szerint az eddig megtett intézkedésekből és az irányító megyei intézmény áldozatvállalásából is látszik, hogy a szándék és a viszonyulás a városi kórházak működésének irányában felelősségteljes és támogató. A jelenlegi joghelyzet mintegy 10 hónapja alakult ki, de a problémák gyökere nem az elmúlt időszakban keresendő. A városi kórházak működése a megyei kórház támogatása nélkül nem lehetséges. Az intézmény vezetése ezt a szakmai koncepciót elfogadta, ebben az irányban elkötelezett, felelős irányító magatartást tanúsít.

Több orvosra lenne szükség

Meglátásuk szerint a tartós megoldást egyértelműen az jelentené, ha a szülész-nőgyógyász szakorvosok száma növekedne elsősorban Sátoraljaújhelyen, másodsorban a megyében. Úgy vélik, erre megvan az esély, tekintettel arra, hogy a Megyei Központi Kórházban, a szülészet-nőgyógyászati osztályon jelenleg is hat rezidens tanul és dolgozik. 

A térség segítséget elsősorban abban nyújthat, ha a diplomás munkavállalók esetében a megtartó erő növekszik. A problémával nemcsak Sátoraljaújhely, és térsége, de számos más kisebb település is küzd – közölték. 

A párbeszéddel kapcsolatos felvetésre kifejtették: a kórházak működését az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálja. Az önkormányzatok jelenleg nem fenntartói és nem irányítói az egészségügyi intézménynek. Ezzel együtt a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója napi szintű, jó kapcsolatot ápol a település vezetésével, valamint a térség országgyűlési képviselőjével is. A megyei szintű egyeztetések korábban megtörténtek, a következő időszakban várható szervezési feladatok – amelyek elsősorban az alapellátást és a járó szakellátást érintik – egyértelműen keretbe foglalják az irányító megyei intézmény, az országgyűlési képviselők, illetve a polgármesterek együttműködésének szorosabb szükségességét.

Nem várható újabb átszervezés

A városi kórházak továbbra is önálló betegellátó szervezeti egységek és önálló költségvetési szervek - közölték. Az irányító megyei intézmény feladata a betegút szervezése és koordinálása, így ha a városi kórházak jelzik, ellátási nehézségük van, azt a megyei intézmény megpróbálja áthidalni, segíteni a működésüket. Ez történt a sátoraljaújhelyi kórház esetében is, ahol az elmúlt évben, több szakmában, számos esetben nyújtott segítséget a megyei kórház elsősorban orvosok kirendelésével. 

Az intézmény terhelése - ebben az új jogszabályi környezetben – jelentős mértékben nőtt, havi szinten több tíz orvost rendelnek ki a városi kórházak segítségére nemcsak Sátoraljaújhelyre, hanem más város intézményekbe is. Jelen pillanatban átszervezés a kórházak tekintetében – rövidtávon – nem várható, a megyei irányító intézmény figyelme elsősorban az alapellátás és a járó szakellátás irányába fordul majd – kaptuk a választ kérdésünkre. 

A megyei központi kórház a jövőben is minden lehetséges támogatást és segítséget megad a biztonságos betegellátáshoz – jelentette ki az intézmény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában