Kitüntetés

2024.05.23. 17:30

Rangos elismerést kaptak vármegyénk pedagógusai

A 2013-ban alapított „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért" kitüntetések célja, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a szakembereket, akik kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetségének kibontakoztatásáért.

Gárdonyi Edina

Fotó: MTI/Purger Tamás

A nemzet tehetségeiért idei elismeréseit Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át azoknak a pedagógusoknak és mentoroknak, akik kiemelkedő munkájukkal segítik a tehetséges fiatalokat. 

Az államtitkár ünnepi beszédében kiemelte: „A Nemzeti Tehetség Program évente 300-350 ezer tehetséges magyar fiatalt ér el. A program indulása óta eddig közel 20 ezer projekt támogatásáról született döntés több mint 37 milliárd forint összegben." Hangsúlyozta: „Mindez a támogatás csak akkor lehet igazán hatékony, ha a programban olyan elhivatott mentorok, szakemberek vesznek részt, akik áldozatos munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal hozzájárulnak a fiatalok tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához.

 

Volt tanítványai jelölték a díjra

Idén vármegyénkből három pedagógus is Bonis Bona elismerésben részesült. Dr. Vonáné Vincze Viktória, aki a Kiváló Tehetséggondozó címet viselheti, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon magyar nyelv és irodalom, történelem szakos pedagógusa. „

A tavaszi szünet idején egy betegség közepén voltam, amikor a telefont kaptam. Nagyon meglepett és nagyon megörültem.” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit szólt a rangos elismeréshez.

 Elsősorban versenyfelkészítésekért kapta a díjat, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Lévayban egy kiterjedt tehetséggondozó rendszer működik: a mentortanár és a mentorált vagy mentoráltak együtt pályáznak a mentorprogramra és heti szinten készülnek a komolyabb megmérettetésekre. Elsősorban magyar nyelv és irodalom OKTV-re és egyéb magyaros versenyekre készíti a diákokat.

Lehozni a csillagot az égről

Csekéné Altrichter Judit Gizella 1986 óta foglalkozik a Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben középsúlyos értelmi akadályozott gyerekkel. Kiváló Tehetségfejlesztő elismerésben részesült. Az iskola nevelőtestületének javaslatára döntött úgy a vezetőség, hogy őt terjesztik fel a díjra. Arra a kérdésre, hogy ezekkel a gyermekekkel milyen eredményeket lehet elérni, ezt válaszolja: 

„Megpróbáljuk lehozni a csillagot az égről. Ha szeretettel neveli az ember őket és a saját erényeikre építünk, fantasztikus sikerek érhetőek el. Én a zenében és a táncban találtam meg azt, amiben őket nagyon jól lehet fejleszteni. Ami különlegességnek számít, hogy van egy csengettyűzenekarom az iskolában.” 

Célja, hogy a későbbiek során az értelmi akadályozott gyermekek, felnőttek zeneoktatása során szerzett tapasztalatait rendszerezze, megossza, hogy minél több gyógypedagógus kolléga profitálhasson belőle. Fő törekvése, hogy az akadályozott gyermeknek is legyen lehetősége zenét, táncot tanulni.

Hátrányos helyzetű tanulók mentora

Kiváló Tehetségsegítő kitüntetést kapott Sági Tibor, aki szülőfalujában, Hejőkeresztúron kezdett tanítani 1986-ban, majd felesége szülőfalujában, a borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskolában teljesedett ki pedagógusként. Az iskola vezetősége terjesztette fel a díjra. 38 éve dolgozik pedagógusként, eredetileg tanítóként végzett Sárospatakon, majd történelemtanári szakvizsgát is tett. „Elég sok mindenben nyüzsgök, múzeumot is létrehoztam a községben. 1993-ban alapítottam Viva furulyaegyüttest, ami egy amatőr együttes és több százan megtanultak általam furulyázni, a díjat ezért kaptam.” Nem először részesült elismerésben munkájáért: 2004-ben vörös rózsával ütötte lovaggá a lengyelországi Mosoly Érdemrend három tagja. A borsodnádasdi tanár olyan illusztris társaságban kapott helyet, amelynek tagja lett többek között II. János Pál pápa, a dalai láma, Steven Spielberg, Halász Judit, Janikovszky Éva.

 „20 év után újra elismerték a munkámat, ami örömmel tölt el.” 

Tanulóinak többsége hátrányos helyzetű.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában