Közeledési káosz

2022.12.13. 17:30

Csigatempóban működik a miskolci turbókörforgalom (fotókkal, videóval)

Előjöttek már a megyeszékhely legújabb közlekedési csomópontjainak, a turbókörforgalomnak és az y-hídnak a gyermekbetegségei.

Szaniszló Bálint

A turbókörforgalomban a gyalogátkelőhelyet rendőrlámpa védi

Harmadik napja próbálgatja Miskolc autós társadalma a „várva várt” új közlekedési csomópontot, a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében épült három sávos turbókörforgalmat. A működése alapvetően „logikus”: Az előjelző táblák utasításai alapján idejében be kell sorolni a megfelelő sávba, amely aztán egy félgömbsor között átvezeti az autóst a megfelelő körforgalmi kijárathoz. A csomópont előtt közvetlenül és magában a körforgalomban már nem lehetséges a sávváltás, ennek megakadályozását szolgálja a sávokat elválasztó említett félgömbsor.

Hiába a logika 

Nagyon sok esetben nem jól értelmezik még a gépjárművezetők a tájékoztató táblákat és eleve rossz sávba sorolnak be a turbókörforgalom előtt és akkor nincs apelláta, kénytelenek arra menni, amerre a kijárat vezet. Az első két napon nagyon sok tanácstalan autóst láttunk a körforgalom környékén, akik - rossz irányba jutva - igyekeztek visszafordulási lehetőséget találni az úton.  

Olyanok is bőven akadnak, akik tudják, hogy merre akarnak menni, csak csúcsforgalomban nem tudnak idejében átsorolni a nekik megfelelő sávba, azaz bent ragadnak a a „sajátjukban”. Ők ugyanúgy keresik később a visszafordulási lehetőséget a számukra nem megfelelő irányban.  

És vannak olyanok – tapasztalataink szerint nagyon sokan –, akik messze elkerülik a turbókörforgalmat és azokat az „egérutakat” használják még mindig, amelyiket az építkezés idején már megszoktak. Így lehetséges az, hogy a kerülőutakon továbbra is dugók vannak, a turbókörforgalom ezáltal messze nem tölti be szerepét.  

Miért kell a lámpa 

A tapasztaltabb autósok már most konkrét – a változtatást segítő – kiritkát fogalmaznak meg a turbókörforgalommal és a hozzá kapcsolódó utakkal kapcsolatban.  

Az alapvetés szerint egy körforgalom azért jó, mert jobb, gördülékenyebb az áteresztőképessége a hagyományos kereszteződéseknél. Sok autós értetlenül áll, hogy miért van közlekedési rendőrlámpa a körforgalom mindegyik bejáratánál, hiszen ez megállítja a forgalmat és feltartja az egyenletes közlekedést. Mint megtudtuk, a rendőrlámpák a gyalogátkelőhelyeket védik, hogy a gyalogosok biztonsággal átjuthassanak a túloldalra. Van, aki ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy más módon - esetleg alul- vagy felüljáróval - kellene megoldani ezt a problémát, vagy távolabb helyezni a csomóponttól a zebrákat.  

A rendőrlámpa ráadásul megzavarja a körforgalomba behajtó autósokat, akik azt hiszik, hogy a zöld jelzés szabad utat biztosít számukra. Pedig a körforgalomnak megvannak a saját lefektetett szabályai, azaz annak van elsőbbsége, aki már bent halad a körforgalomban. A Hejőcsaba, Népkert felől érkező autósok a turbókörforgalomhoz közeledve azzal találkoznak, hogy van egy sáv, amely jobbra vezet a Vörösmarty utca felé, egy a Király utca felé vezet tovább, a harmadik pedig a Vörösmarty utca felé balra nyújt kihajtási lehetőséget. Az érkező számára zöldet mutat a lámpa, ám ő nem hajthat be nyugodt lélekkel a csomópontba, hiszen ott a bent haladóknak van elsőbbségük. Ez mindenképpen zavaró. Nem minden autós számára egyértelmű.

Kevés az idő az áthaladásra 

Gond van a Vörösmarty és a Soltész Nagy Kálmán utca kereszteződésében is, ahol – mit ahogy korábban is volt – lámpás kereszteződést alakítottak ki. Az arra közlekedők azt tapasztalják, hogy úgy van beállítva a lámpa, hogy a város felől Hejőcsaba felé haladó sávban olyan rövid a zöld jelzés ideje, hogy csak néhány autó képes átjutni. A reggeli és délutáni csúcsidőszakokban a kocsisor visszanyúlik egészen a Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződésig. A közlekedők szerint nagyobb időt kellene hagyni a járművek áthaladásához. Egyébként ugyanezt a kevés áthaladási időt tapasztalják a közlekedők a Vörösmarty és a Corvin utca kereszteződésében is. 

Az Y-híd esetében azt tapasztaltuk, hogy nem szoktak még hozzá a közlekedők a meglétéhez, sokan még mindig a kerülőutakat használják. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában