Átadó

2022.12.12. 14:31

Y-híd: Megnyílt a miskolci belváros a szirmaiaknak és a martinkertvárosiaknak (fotókkal, videóval)

Átadták a megyeszékhely története egyik legnagyobb léptékű közlekedési infrastrukturális beruházását.

SZB

Fotó: Bujdos Tibor

Különös jelentősége volt a hétfő délelőtti ünnepségnek a már elkészült, de át még nem adott Y-híd legtetején, hiszen a közlekedési csomópont elkészülte azt jelentette, hogy a korábbinál nagyságrendekkel jobb körülmények között lehet Martinkertváros és Szirma irányából bejutni a miskolci belvárosba, illetve onnan eljutni a város két fontos kertvárosi övezetébe.

A korábban ezen a területén működő közúti közlekedési összeköttetés szintbeli, közlekedési jelzőlámpák nélküli kereszteződést és egy vasútvonal keresztezését is jelentette. A reggeli és délutáni csúcsok idején az átjutás felért egy túlélőtúrával. Naponta járművek tízezrei haladtak át oda és vissza a csomóponton.

A megoldás

Ezen az évtizedes anomálián kellett változtatni. A magyar kormány meghallotta a kérő szót és 13,5 milliárd forintot biztosított az Y-híd és a hozzá kapcsolódó kiegészítő dolgok megépítésére és kialakítására. A beruházás alapkövét 2019. őszén helyezték el és mintegy 3 esztendőre volt szükség, hogy az álom valósággá váljon.

A projekthez tartozó, a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében megépített három sávos turbókörforgalmat és a Vörösmarty utca kiszélesítését már vasárnap délután elfoglalhatta a gépjárműforgalom, maga az Y-híd átadására egy napot még várni kellett. 

Évtizedes álom

Az átadóünnepségen ahol volt szalagátvágás és – a hagyományokhoz igazodva – hordógurítás is, Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője emlékezett vissza arra a hatalmas munkára, amely előkészítette az Y-híd projektet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy magán az Y-hídon, a turbókörforgalmon és az azokat összekötő útszakaszon túl további hozadékai is vannak megaberuházásnak: a martinkervárosiak kaptak egy elkerülőutat, a Csokonai utca meghosszabításával megnyílt egy „egérút” a József Attila utca érintésével a 3-as fő közlekedési út zsolcai kijárata, illetve az M30-as autópálya felé. Mindezeken túl folytatásként a Matinkertvároson keresztülvezető Kisfaludy felújítása is megtörténik, és kialakítanak egy kerékpársávot is az út mellett. 

Folytatásra várva

Veres Pál, Miskolc polgármestere az összefogást emelte ki, amelynek révén megépülhetett a hőn áhított Y-híd, és reményét fejezte ki, hogy további olyan közlekedési beruházások megvalósításában segít majd a magyar kormány, amely a város fejlődését és a benne élők komfortérzetének javítását segíti elő. Szó esett arról is, hogy az Y-híd Tiszai pályaudvar mellé érkező ágának mielőbb meg kellene építeni a folytatását, amelynek révén teljessé válna ez a közlekedési folyosó, amely kivezetné egészen a zsolcai kijáratig a városon áthaladó gépjárműforgalmat.

Ezzel kapcsolatban Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, hogy már megvan az a cég, amely elkezdte a folytatás előkészítését, amelynek végén kész kiviteli terveket kell letenni az asztalra a további szakaszról.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában