Útépítés

2022.11.29. 07:00

Új fákat ültettek az Y-híd miatt kivágottak helyére

A lakók felháborodtak annak idején, amikor felsírtak a fűrészek: sok egészséges fa vált az Y-híd áldozatává. Most elkezdték pótolni őket.

HM

A miskolci Y-híd beruházás során a híd építéséhez kapcsolódva négysávossá szélesítették a Vörösmarty utca Király utca és Soltész Nagy Kálmán utca közötti szakaszát: ez a szakasz köti össze a városba beérkező 3-as fő közlekedési utat az Y-híddal. 

Először akkor tudatosult, hogy valószínű, fakivágással jár majd az út szélesítése, amikor az út menti fák törzsén krétával felfestett x-ek jelentek meg a Vörösmarty utca mindkét oldalán, a Király utcával való kereszteződésétől egészen a Soltész Nagy Kálmán utcáig. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) akkor nyilatkozta is kérdéseinkre – 2020 decemberét írtuk –, hogy  118 fa kivágására van engedélye a vállalkozónak, a fakivágási munkák várhatóan 2021 őszén kezdődnek.

December közepén

A fakivágás valóban meg is történt – nem kis felháborodást keltve a környéken élőkben. Akkor azt nyilatkozta a beruházó cég, hogy „pótlásukra dupla mennyiségben, vegyes összetételben, a fakivágási engedélyben előírt minőségű fát és fás szárú növényt ültetnek a munkaterületen, illetve a város által kijelölt önkormányzati területeken”. 

Nos, a fák egy része már ott van, hogy pontosan mennyi, még nem tudjuk. Mindenesetre kérdéseket küldtünk a NIF Zrt.-nek (hányat ültetnek, mennyit fognak még és hová), amint megérkezik a válasz, beszámolunk róla.  

A „zöldítés” kapcsán felmerült még, hogy annak idején szó volt arról is, hogy a miskolci önkormányzat ötletpályázatot hirdetett a projekt keretében a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében épülő turbókörforgalom központi látványelemének megtervezésére. Később eredményt is hirdettek, de mint kiderült, a látványelem elmarad. November elején a NIF Zrt. lapunknak azt nyilatkozta, „a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás megindítása a 2175/2022. számú kormányhatározat alapján felfüggesztésre került”.

A körforgalom középszigete jelenleg az eredeti kiviteli tervek alapján készült el, amely tereprendezésből és zöldítésből áll.
Az Y-híd beruházás egyébként a vége felé jár, jelenleg a forgalomba helyezési eljárás folyik, a beruházást december közepén tervezik átadnia  forgalomnak. 

2021.09.28.: Megkezdték a fák kivágását a Vörösmarty utca mentén

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában