Már el is kezdték építeni

2022.11.29. 19:30

Öröm a bicikliseknek: új kerékpárutak épülnek Miskolcon, három helyen is

A város három különböző területén valósul meg építéssel és felfestéssel az a kerékpáros létesítmény, amelynek megvalósítására 187 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a miskolci önkormányzat.

A projekt elsődleges célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához.

Körülbelül 1600 méter

A projektről korábban sajtótájékoztatót tartott a városvezetés, most viszont jöjjenek a részletek. A beruházás keretében kerékpáros nyomot hoznak létre a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között. A kerékpáros létesítmény (lsd. keretes írásunk – a szerk.) biztosítja az összeköttetést a meglévő Tiszai pályaudvar-Diósgyőri vár kerékpárforgalmi létesítménnyel. A tervezett út hossza körülbelül 1600 méter. 

Első projektelem | Fotós: polgármesteri hivatal, Miskolc

A várhatóan érintett közterületek: Nagy Lajos király útja, Táncsics Mihály tér, Kuruc utca, Kondor Béla utca, Előhegy utca, Róna utca, Bertalan utca.

1179 és 2700 méteren

A Mexikóvölgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel kerékpárút épül. Innen 1179 méter hosszban normál pályaszerkezettel új erdei kerékpárút létesül. A végszelvény a Vörösbérc utcához csatlakozik, mely a Cserfa utca, Szántó Kovács János úton kerékpáros nyom felfestéssel 350 méteren történik majd meg.

Második projektelem

A kerékpáros nyom felfestése tovább folytatódik a Mexikóvölgy utca- Muhi utca- Szervezet utca- Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton 2700 méterben. A kialakítandó kerékpáros létesítmény kiindulási pontja az előző szakasz Mexikóvölgyi utcai buszforduló.

Végül a kerékpáros létesítmény a keleti városkapu térségében meglévő Auchan-körforgalomtól kiindulva új építésű kerékpárúton éri el Miskolc határánál Felsőzsolca felől a kerékpárutat az M30 autópálya alatti átvezetéssel, továbbá a meglévő árvízvédelmi töltésen haladva. A kerékpáros létesítmény hossza körülbelül 1300 méter.

Egy év múlva lesz kész 

A város a 213 092 464 forint összegű többlettámogatási kérelem jóváhagyásáig saját forrást biztosít a beruházás megkezdésére.

Harmadik projektelem 

A projekt megvalósítására összességében 6 hónap áll rendelkezésre, amennyiben a fejlesztés párhuzamosan tud haladni. A munkaterület átadása november 15-én már megtörtént. A projekt 100 százalékban az Európai Unió és a magyar állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 187 millió forint, a projekt tervezett befejezése: 2023.11.30.

Kerékpárforgalmi létesítmény: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben foglaltak szerinti kerékpárút, gyalog- és kerékpárút, kerékpársáv, kerékpáros nyom és nyitott kerékpársáv.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában