Tiszai pályaudvar

2022.11.28. 13:56

Eltűnt a kutyapárt bohócos molinója

A Tiszai pályaudvarra kihelyezett kép megoldotta a problémát, de a párt szeretné visszaszerezni azt.

HE

A Tiszai pályaudvar aluljáróját földdel töltötték fel

Fotó: Ádám János

 „Feljelentést” tettek a Magyar Kétfarkú Kutyapárt miskolci képviselői a Tiszai pályaudvar rég nem használt aluljárójában kihelyezett molinójuk eltűnése miatt. Ez a közösségi oldaluk egyik posztjából derül ki. Kiss Gábor, a párt miskolci képviselője azonban azt mondta lapunknak, hogy nem feljelentést, hanem bejelentést tettek annak érdekében, hogy visszaszerezzék az igencsak népszerűvé vált street art molinót, ugyanis a városvezetés nem túl segítőkész az ügyben.

A történet ez év augusztusában kezdődött, amikor a kutyapárt Az „Az” (angolul: It) című horrorfilm gonoszát, a rémisztő, alagutakban élő túlvilági bohócról függesztett ki egy méretes képet a Tiszai pályaudvar lezárt aluljárójának kordonjára, közvetlenül a köszöntő szöveg alá: „Üdvözöljük Miskolcon!”

Félelmetes állapot

A párt helyi csapata a közösségi oldalon így magyarázta tettét: „Miskolc vasútállomása kulcsfontosságú a régió közlekedésében, a peronokat és a várost összekötő aluljáró viszont félelmetes állapotban volt. A városba érkezőket azonnal egy aluljáró fogadja, ahol három nyelven üdvözlik a látogatókat. Ez idáig szép és jó lenne, ha ez nem egy elhagyatott, félhomályban lévő aluljárón lenne olvasható. Miskolci csapatunk ezért úgy döntött, kicsit feldobja a környéket. De nem úgy, ahogy azt bárki gondolná! Az „Az” című film híres jelenetéből kölcsönöztük az ihletet. Ugyanis Pennywise jelent meg az aluljáróban, kezében a piros lufival.”

Befedték

Az alkotás valóban hamar népszerű lett, emberek fotózkodtak vele, és több médium is beszámolt róla. Emiatt a városnak muszáj volt cselekednie, habár pár napig a helyén hagyták a molinót. A végső megoldás végül az lett, hogy az elhagyatott aluljárót az önkormányzat befedte, és virágágyást alakított ki a helyén. A Kétfarkú Kutyapárt örült, hogy akciójukkal megoldottak egy újabb problémát, de szerették volna visszakapni a molinójukat. Ehhez azonban sem a Városgazda Kft.-től, sem a Miskolci Önkormányzati Rendészettől nem kaptak segítséget. Emiatt tettek bejelentést (vagy feljelentést), mert meglátásuk szerint az aluljáróra néző közterület-figyelő kamerák felvétele csak így kérhető ki. Az is lehet, hogy a molinót befalazták, vagy az egyik lelkes Stephen King-rajongó vitte haza, jegyezte meg a párt közösségi oldalán, hozzátéve, amint kiderül mi történt, visszavonják a feljelentést (vagy bejelentést).

Eszmei értéke is van

Kiss Gábortól megtudtuk, mindez november közepén történt, de azóta semmilyen visszajelzést nem kaptak a miskolci önkormányzattól. Molinójukat a párt saját műhelyében készítették, és így, önköltséges áron is 55 ezer forint körül van az értéke. Ezenkívül eszmei értéket is képvisel, hiszen miatta kezdett el foglalkozni a városvezetés a több mint tíz éve lezárt aluljáróval. Mindemellett nem elhanyagolható a molinó művészeti értéke sem, mint street art alkotásnak.

– Van ötletünk arra is, hogy hol lehetne még használni a bohócot ábrázoló molinót, de erről nem szeretnék többet elárulni. Ráadásul az alkotás kampányidőszakban került ki, hiszen szeptember 25-én időközi önkormányzati választás volt Miskolcon. A molinónak kampánycélzata is volt, tehát október 25-éig a helyén kellett volna hagyni – érvelt Kiss Gábor.

Mint mondta, arra is gondolt, hogy a lufis bohócot befalazták, akkor viszont a másik oldalról ki lehet szabadítani. Igaz, csak rácsbontás árán. Azonban Veres Pál polgármester közösségi oldalán megjelent fotókon úgy látta, hogy amikor megkezdődött az aluljáró befedése, akkor a molinó már nem volt a helyén. Hozzátette: akcióik mindig azokra a hiányosságokra hívják fel a figyelmet, amelyeket az önkormányzatnak, vagy valamelyik állami intézménynek kellene megoldania. 

Várjuk a válaszokat

A miskolci önkormányzatnak a következő kérdéseket küldtük a kutyapárt molinójával kapcsolatban. Ha megérkeznek a válaszok, közöljük.

– Mi történt a bohócot ábrázoló molinóval?
– Hogyan és mikor kaphatja azt vissza a kutyapárt?
– A párt azt írja, hogy feljelentést tett az ügyben, bár telefonos beszélgetésünk alkalmával már csak bejelentést említett a miskolci képviselő. Valóban történt feljelenés vagy bejelentés a párt részéről a molinó miatt?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában