Hosszú Katinka

2022.11.06. 12:00

A világklasszis úszó megreformálná az úszásoktatást. Már hozzá is kezdett a saját úszóiskolájában

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszónő volt a vendége a Sajó-parti Nemzeti Estek sorozatnak szombaton Felsőzsolcán.

HE

Papp Ferenc beszélgetett Hosszú Katinkával Felsőzsolcán

Fotó: Ádám János

 A Bárczay-kastélyban, azaz a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtárban Papp Ferenc, a rendezvény házigazdája kérdezte a világklasszis sportolót. 

Még a beszélgetés előtt sikerült interjút készítenünk Hosszú Katinkával. Kiderült, nagyon jó barátságban van Papp Ferenc lányával, Csengével,  így adódott, hogy ellátogatott a Miskolc melletti kisvárosba. Elmondta azt is, sportpályafutása legszebb pillanatait a 2017-es Budapesti Úszó Világbajnokságon élte meg, az itt elért eredményeire a legbüszkébb.  Azonban nemcsak a teljesítményét tarja fontosnak, hanem azt is, hogy sok mindent tanult a pályafutása alatt. Rengeteget utazott, sok kultúrát megismert és sok-sok barátot szerzett.

Hosszú Katinka
Fotós: Ádám János

Minőségi oktatás

Mesét arról is, hogy az úszóiskolájában, az Iron Swimben, szeretné megreformálni az úszásoktatást. 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek minőségi oktatásban vegyenek részt, és jó technikával tanuljanak meg úszni. Nálunk több oktató foglalkozik a gyerekekkel, hogy sokkal több figyelem jusson egy-egy tanítványra. Az a cél,  hogy a kicsik elsősorban megszeressék a vizet, biztonságban érezzék magukat.  Ezt játékos oktatással tudjuk elérni. Ezenfelül, ha úgy döntenek, hogy versenyszerűen szeretnének úszni, amit szintén megtehetnek, akkor is fontos, hogy ne legyenek túlterhelve, ne préseljük ki a tehetségekből az eredményt már fiatal korukban. Hagyjuk, hogy szépen, folyamatosan jöjjenek az eredmények, mert az én teljesítményemre visszagondolva ez kell ahhoz, hogy hosszú pályafutásuk legyen az úszóknak. Hiszen ez egy rendkívül monoton és megterhelő sport, épp ezért óvatosan, fokozatosan kell terhelni a gyerekeket – fogalmazott Hosszú Katinka. 

Minden kiszámolva

Elárulta azt is, nehéz lenne szavakba önteni, hogy számára mennyire megterhelőek voltak az edzések fizikailag és mentálisan is, amikor nagy, nemzetközi versenyekre készült.

–  Napi 8 óra edzés, azonfelül foglalkoznom kellett a regenerációval is - masszázs, jégfürdő, nyújtás. És a 8 óra alvásnak is meg kellett lennie. Figyelnem kellett arra, hogy mit eszem, mit és mennyit iszom, minden kiszámolva, és nemcsak heteken vagy hónapokon keresztül, hanem éveken át így teltek a napok – világított rá a versenyúszók mindennapjaira.

 

Hosszú Katinka beszélt arról is, hogy milyen a hangulat egy-egy világversenyen. Mint mondta, a nemzetközi úszóközösség rendkívül összetartó, neki is nagyon sok barátja van a vetélytársak között is. 

– Néha úgy érezzük, hogy valamiféle vándorcirkusz vagyunk,  mert a nagy versenyeken szinte mindig ugyanazok a versenyzők szerepelnek, csak más-más országban és városban. Nekem életre szóló barátaim vannak minden kontinensről. Az úszásra az is jellemző, hogy nagyon sportszerű. Hiszen nincs sok teketória, nem pontozásos sportágról van szó, egyértelműek a szabályok, és magas szinten van az etikett is. Tiszteljük egymást, megvannak az íratlan szabályok bemelegítés alkalmával is, amikor többen úsznak egyszerre a medencében. Úgyhogy az úszóvilágnak megvan a kis saját világa – tette hozzá.

Egészségesen

Hosszú Katinka a jövőben nagy figyelmet szeretne fordítani az úszóiskolájára és úszóklubjára. Ezenkívül nyitottak egy étkezőt is, ahol olyan ételeket készítenek, amilyeneket ő fogyasztott, amikor nagy versenyekre készült.

–  Az étkezőben az én szakácsom dolgozik, ő főzött nekem az olimpia előtt. Tulajdonképpen ezzel is szeretnék visszaadni másoknak abból, amit az elmúlt évek alatt tanultam a sportról, a versenyekről. Az ételeink lényege, hogy minőségi alapanyagból készülnek, tápanyagdúsak, valamint glutén-, tej-, és cukormentesek. Sütieink is vannak, amelyek nagyon finomak. Szeretnénk megmutatni, hogy egészségesen is lehet ízletes ételeket készíteni – hívta fel a figyelmet a sportoló.

Elárulta azt is, hogy kevés szabadidejében olvasni szeret, és a két csehszlovák farkaskutyájával játszani. Nagy örömmel látja vendégül barátait például egy-egy vacsorára. De igazán akkor fogja megtudni, hogy mit szeret még csinálni, amikor abbahagyja az úszást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában