Munkahelyeket is teremtenek

2022.10.05. 14:03

Üzemcsarnokot adtak át Felsőnyárádon - videóval

A szarvasmarhák vágására és feldolgozására alkalmas létesítmény mellett még két helyszínen folyik a tenyésztés. A mostani beruházás összértéke több mint 1 milliárd forint.

PN

Hercsik István, Riz Gábor és Alakszai Zoltán vágták át a szalagot

Fotó: Bujdos Tibor

- Mi magyarok mindig része voltunk a világ elitjének az élelmiszeripar területén – hangsúlyozta Riz Gábor országgyűlési képviselő. - A mai nap tovább segíti ezt a státuszunkat, újra becsületet szereztünk a világban a magyar élelmiszernek, és a magyar minőségnek. Számomra, képviselőként is az legfontosabb, hogy a mi gazdaságunk, a mi térségünk, a mi polgáraink jól éljenek, és erősödjenek - emelte ki Riz Gábor.

A kormányhivataltól megkapta a működési engedélyét a létesítmény. Erről Alakszai Zoltán főispán szólt az üzemavatón. - Munkahelyeket és lehetőséget teremt ez a beruházás, amellyel megyénk – talán mondhatom már, hogy vármegyénk - ismét szintet lép a feldolgozóipar területén. Óriási jelentősége van annak, hogy a helyben tenyésztett élőállatokat a legkorszerűbb körülmények között tudják majd feldolgozni, mindezt megújuló energiaforrásokkal. A prémiumkategóriájú termékek továbbviszik megyénk jó hírét, és egy újabb, magas hozzáadott értékű vállalkozás szolgálja majd az itt élőket.

A vidék megerősítés

A főispán szólt a kormányzati törekvésekről is.

- A magyar állattenyésztés sikeresen alkalmazkodott a kor kihívásaihoz, ehhez kapcsolódik, hogy a magyar kormány számára nyilvánvaló a magyar agrárium értéke, ezért is deklarálta a mezőgazdaság minden korábbinál jelentősebb támogatását, és a helyi közösség megerősítését, ami hosszú távú nemzetstratégiai érdek – húzta alá Alakszai Zoltán.

–  A 2021-27 közötti időszakban minden korábbinál több pénzzel támogatjuk a vidék megerősödését. Az Európai Unióban egyedül Magyarország egészíti ki az adható legmagasabb mértékkel az uniós agrárpolitika vidékfejlesztési forrásait. 2021-től 17 és félszázalék helyett már 80 százalékkal – emelte ki.

- Ez egy olyan szarvasmarhavágó és feldolgozó létesítmény, ami a stresszmentes vágás kritériumának is megfelel. Az utaztatást ugyanis az élőállat megsínyli és a hús minőségét is rontja – hangsúlyozta az üzem átadásán Hercsik István, az Arosa Kft. tulajdonosa.

A teljes komplexum 3 részből áll. - Ragály községben van már 2 tehenészetünk, ott az anyatehenek és borjaik kaptak helyet korábban, Felsőkelecsényben pedig egy üszőnevelőt üzemeltetünk. Ezekről a helyekről kerülnek ide, Felsőnyárádra hizlalásra az állatok. Itt két 500 férőhelyes istálló is helyet kapott, ahol a szarvasmarhák életük utolsó egy évüket töltik – összegezte a tulajdonos.

Heti 20 szarvasmarha vágását tervezik. Ezt a kapacitást tél végére, tavasz elejére éri majd el az üzem. Két éven belül évente ezer szarvasmarha feldolgozását tervezik, másik ezer darabot pedig csak vágásra és eladásra szánják majd. Az éves szaporulat körülbelül 550 egyed, így szeretnék felfuttatni a tenyésztői kapacitást is.

A foglalkoztatotti létszám 13 fő lesz az elkövetkező időben Felsőnyárádon. A három üzemben összesen majd 60 embert látnak el munkával.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában