Üdvözlik a bejelentést

2022.10.19. 07:00

Már csak politikai hisztériakeltés a pedagógusok demonstrációja

Már jóval túlmutatnak ezek a pedagógus megmozdulások az alapproblémákon – mondta portálunknak Vízkeletiné Juhász Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke.

Ujlaki Attila

„A megadott keretek között sztrájkolhatnak a pedagógusok, ahogy most is megtehetik” – húzta alá a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke

Fotó: Ádám János

Jövőre majdnem 21 százalékkal emelik a pedagógusok bérét, ha sikerült megállapodni az Európai Unióval – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a minap a kormányinfón. 2025-re bruttó 777 ezer forintos pedagógus-átlagbérrel számol a kormány és az Európai Bizottság.

Fontos a megállapodás

Azzal számolnak, hogy 2025-ben a diplomások átlagbére 972 ezer forint lesz, a tervek szerint – ha megállapodik a kormány az Európai Unióval – ennek a 80 százalékát kapnák meg a pedagógusok. Gulyás Gergely kiemelte, hogy itt átlagbérről van szó, a korosztály, végzettség és egyéb szempontok alapján történő differenciálás megmarad. Az Európai Bizottság ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű régióban dolgozó pedagógusok bére magasabb legyen, 2025-re ők a diplomások átlagbérének 90 százalékát kapják majd. 2021-ben a pedagógusok átlagbére egyébként 400 634 forint volt – tette hozzá a tárcavezető.

Üdvözölik a bejelentést

„Természetesen már mi is beszéltünk róla, hiszen ez a béremelés már régóta tervben van és üdvözöljük ezt a döntést” – nyilatkozta portálunknak Vízkeletiné Juhász Judit, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke. Hozzátette: a mai gazdasági helyzetben ez a mértékű emelés elvárható. „Itt egy három lépcsős emelésről beszélünk, ahol a 2025-ben már bruttó 777 ezer forint lehet a pedagógusok átlagbére” – hangsúlyozta a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke. Rámutatott: szerinte a részletszabályozás megjelenéséig nem lehet teljesen biztosat mondani, de az emelés az alapilletményre vonatkozik majd. „A kollégák pozitívan fogadták a bejelentést, ugyanakkor a bérrendezés még mindig várat magára” – mondta portálunknak Vízkeletiné Juhász Judit.

Politikai indíttatású megmozdulások

A bejelentések ellenére sem csitulnak a tüntetéseket szervezők országszerte. A Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke szerint ezen megmozdulások mögött sokkal több politikai indíttatást lehet látni, mintsem a pedagógusok és a diákok érdekeit.

„Már jóval túlmutatnak ezek a megmozdulások az alap problémákon és mivel vannak érdemi egyeztetések és megállapodások, valamint konkrét ígéretek, így ezeket már csak politikai hisztériakeltésnek lehet nevezni” – mutatott rá Vízkeletiné Juhász Judit. A Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke továbbra sem tartja etikusnak azt, hogy néhány pedagógus gyermekeket használ fel önös érdekek érvényesítésében. „A megadott keretek között sztrájkolhatnak a pedagógusok, ahogy most is megtehetik” – húzta alá a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában