Benzin a tűzre

2022.09.26. 19:00

Jó ötletnek tűnik. De veszélyes!

Többen gondolják úgy, hogy valamilyen folyadék segíthet a begyújtásban.

ÉM

Gondosan tárolt, jó minőségű tüzelőanyag nem igényli a benzines rásegítést begyújtáskor

Fotó: Bujdos Tibor

Az energiaválság következtében újra reneszánszát éli a gázkazán mellett a cserépkályha, a kandalló, a szilárd tüzelésű kazán.

A gázfűtés jegyében eltelt évtizedek alatt sokaknál feledésbe merült, hogy mivel jár ez. A fiatalabb generációknál pedig eleve kimaradt a fontos tapasztalatok megszerzése, amelyek elengedhetetlenek a szilárdtüzelésű kályhák biztonságos használatához. Sokan nem megfelelően tárolják a fűtőanyagot, így annak minősége és szárassága nem elég jó. Ennek következtében úgy gondolják, hogy a begyújtást valamilyen folyadékkal szeretnék segíteni. Esetenként benzinnel, vagy más égést elősegítő folyadékkal.

Veszélyes rásegítés

Soha ne használjunk éghető folyadékokat a tűz élesztésére, mert súlyos robbanás és sérülés lehet a végeredménye. Az éghető folyadékok szobahőmérsékleten is könnyen párolognak, és ezek gőze gyúlékony. Ezeket a gőzöket egy szikra könnyen lángra lobbanthatja. A másik nagyon fontos szempont, a megfelelő hatásfokú fűtés érdekében az, hogy mindig a kályhának megfelelő és jó minőségű fűtőanyagot használjunk. A nem megfelelő, vizes tűzifa használata eleinte koromlerakódáshoz, majd kéménytűzhöz vezethet. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy fokozott körültekintés szükséges a fűtési idény előtt, mert a nem megfelelő technikával való fűtés, akár szén-monoxid mérgezéshez is vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában