Miskolc

2022.09.21. 20:00

Januártól újabb hatszáznál több parkoló válik fizetővé Miskolcon. Mutatjuk, hol...

A miskolci önkormányzat évi mintegy 20,4 millió forint pluszbevételt vár az új sárga zónás parkolóhelyektől.

Szaniszló Bálint

Jövő januártól 632 - jelenleg még térítésmentesen használható - parkolóhely válik fizetővé Miskolc belvárosa közvetlen környezetében. A városi közgyűlés ezzel kapcsolatos döntése értelmében valamennyi új fizető parkoló a sárga zónába fog tartozni, azaz 2023. január 1-jétől óránként 260 forintot kell fizetnie annak, aki az adott helyen szeretne várakozni személyautójával.

Öt területet jelöltek ki 

A júniusi miskolci közgyűlésen tárgyalt és a városvezető többség által elfogadott rendeletmódosítás öt olyan miskolci területet nevez meg, amely az említett módon a fizető sárga zóna része le jövő évtől. A legnagyobb terület, amely januártól fizetővé válik a Malomszög, a Serház, a Tizeshonvéd, a Nagyváthy és a Petőfi utca által határolt rész, ahol - a kalkulációk szerint - 306 parkolóhely van, amely jelenleg még ingyen használható. Száznyolcvan parkolóhelyet érint a döntés a Selyemréten, ahol a Kőrösi Csoma Sándor, a József Attila, a Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület válik fizetővé, beleértve az Éder György, a Bólyai János és a Zsilinszky utcát is. 

Ugyancsak a sárga zóna szerint alakul a tarifája a Sarolta, a Hadirokkantak, a Soltész Nagy Kálmán és Vörösmarty utca által határolt terület 62 parkolóhelyének és ugyanerre a sorsra jut a Bocskai István utca Bocskai István utca 33. és Vörösmarty utca 84. közötti része. 

Mindezeken túl fizetővé válik a Szepessy Pál utca Major utca és Mátyás király utca közötti szakasza, itt 29 parkolóhelyért kell fizetni.

65 millióba kerül a kialakítás 

Az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló rendelet alapján az új fizető területekre összesen 14 darab jegykiadó automatát telepítenek, közúti jelzőtáblákat helyeznek el és felfestik a szükséges útburkolati jeleket is. Mindez a tervek szerint mintegy 65 millió forintjába kerül a városnak, pontosabban a fizetőparkoló rendszert üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-nek. Az új fizető parkolók nyomán a város évente mintegy bruttó 20,4 millió forint bevételt vár, amelyhez hozzájöhet még a kiszabandó pótdíjak összege.

Augusztustól érvényes a magasabb tarifa 

Mint ismert, ugyanez a rendelet tartalmazza, hogy augusztus 1-jétől kezdődően valamennyi miskolci városi fizető parkoló díja emelkedett, a legtöbbet a zöld zónában kell leszurkolni a várakozás fejében, óránként 440 forintot. Leginkább azokat sújtotta a tarifaemelés, akik a korábbi belvárosi sárga zónában parkoltak, hiszen azokat a helyeket a zöld zónába sorolták át, így a korábbi 220 forint helyett bő másfél hónapja már 440 forintot kell fizetniük óránként.

A két intézkedés alapján jövő január 1-jétől kezdődően a miskolci belvárosban és környékén szinte egyáltalán nem lehet majd ingyenes pakolási lehetőséget találni.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában