Helyreállítás

2022.07.07. 17:30

Újratelepítik a leégett bükki erdőt

A Jávorkút környéki területen a károsodott faanyag elszállítása után kezdődhet meg az erdősítés.

Detzky Anna

Fotó: Északerdő Zrt.

A leégett 65 hektárnyi bükki területen a szakemberek elkezdték a kárfelmérést. Mint portálunkon is írtunk róla, hogy a természetvédelem milyen lehetőségeket lát az elpusztult növény- és állatvilág megújulására. 

A terület tulajdonosát, az Északerdő Zrt.-t is megkérdeztük: mely lépésekben tervezik az újratelepítést.

Több őshonos fát ültetnek

- A kár felszámolásának előkészületeit megkezdte az Északerdő Zrt. szakszemélyzete. A szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása, nemcsak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is – tájékoztatta szerkesztőségünket Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese. - A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata. Ez a károsodott faanyag kitermelését és elszállítását, a természetes úton megújulásra képes fiatal csemeték tőre vágását, valamint a termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést, azaz csemeteültetést jelent a gyakorlatban.

Figyelnek a megelőzésre

A munkák elvégzése, az erdők megújítása hosszú folyamat, amelynek részleteiről az erdőgazdaság a későbbiekben ad majd részletes tájékoztatást.

- Évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat, de az élet nem áll meg, az erdő megújul. A további tűzesetek megelőzésére a jövőben nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért az Északerdő Zrt. munkatársai fokozottan ellenőrzik az életbe lépett tűzgyújtási tilalom betartását, amely a kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Az erdőgazdaság emellett tisztelettel kéri a dohányzókat, hogy fokozott figyelemmel oltsák el a cigarettacsikket, és lehetőleg zárható hamutartót használjanak. Amennyiben füstöt, tüzet észlelnek erdőterületen ebben a veszélyeztetett időszakban, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot. A károsodott faegyedek kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek, a lábon álló odvas fák, égett facsonkok baleset- és életveszélyesek lehetnek – mutatott rá az illetékes.

Ismét tűz keletkezett

A körültekintés szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hét elején a bükki Szalajka-völgyhöz közeli területen is tűz volt.

„A sokak által ismert és szeretett Heves megyei Szalajka-völgy fölött, fokozottan védett természeti területen, egyik kultúrtörténeti bemutató tanösvény közelében hétfőn, majd kedden is tűz keletkezett” – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI). „A Szilvásváradi Erdészet jelezte a messziről is jól látszó, magasra törő füstöt. Az erdészet szakemberei, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint a nemzeti park kollégájának közös erőfeszítése hamar megfékezte a lángokat. A két nap alatt mintegy egy hektáron sérült az egyébként igen értékes, fakitermelést nem szolgáló, 142 éves idős erdő és élővilága. Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült. Emellett az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar megsérülhetett.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában