Főtér

2022.07.13. 19:02

Tervezzék újra az Avalon-ház homlokzatát! Ezt szeretné elérni a Miskolcért Másképpen csoport

A városért tenni akaró lokálpatriótákat tömörítő Facebook-csoport úgy véli, nem késő emberközelibbé tenni az Erzsébet fürdő mellé tervezett épületkomplexumot.

SZB

A miskolci Erzsébet-fürdő mögé tervezett épület látványterve

A miskolci belvárosba tervezett Avalon-házzal kapcsolatos látványtervek nyilvánosságra kerülése óta az elképzelés kapott hideget és meleget. A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport tagjai kerekasztal-beszélgetés keretében vitatták meg az elképzeléseket szerdán délután. Elhangzott: azzal nincs gond, hogy valaki befektetni akar, épületet felhúzni Miskolcon, de egy ilyen építmény - különösen a miskolci belvárosban - hosszú időre megszabja a városképet. Éppen ezért nem szabad alapos körültekintés, "társadalmasítás" nélkül bármit elfogadni. Az ominózus helyen van a város és az ország egyik legszebb helye, az Erzsébet tér, de ott van az Avasi templom, és maga az Avas hegy. Ezt a környezetet hiba volna elcsúfítani.

A csoport fórum jelenlévő tagjai úgy vélik, hogy a város főterének tervezett kialakításával együtt kellene, kellett volna kezelni ennek az építési területnek a sorsát is. Egy országos, nyilvános tervpályázatot kellett volna kiírni a Szent István tér és környéke - a  város lehetséges főtere - rendezésére és az ott elfogadott alapelveknek, ötleteknek megfelelően alakítani ezt az épületet is.

Nem tartják elfogadható érvnek, hogy az Avalon-házra készített eddigi tervek közül a jelenlegi a legjobb, mert az épületeket nem egymáshoz képest kell meghatározni, hanem önmagukban és úgy, hogy környezetébe illő legyen. E helyett elkészül egy olyan épületterv, amely a későbbi tér kialakítását befolyásolja, azaz a folyamat - helytelenül - visszafelé indult el.

Az emberközpontúság legyen a cél

A csoport véleményt nyilvánító tagjai úgy vélik, idejében a nyilvánosság elé kellett volna tárni a belváros képét alapjában meghatározó épülettel kapcsolatos elképzeléseket, mert így pont a sokat emlegetett "társadalmasítás" szenvedett csorbát. Ezzel kapcsolatban nem lehet ellenérv az, hogy magánberuházásról van szó, hiszen a városképet meghatározó szabályoknak mindenkire érvényesnek kellene lenniük. Egy épület értékét a társadalmi elfogadottsága nagyban befolyásolja. 

Az Avalon-ház - a jelenlegi tervek szerint - diszharmonikus, véleményük szerint az emberközpontúság hiányzik belőle.

Mivel engedélyezési tervről van szó, úgy vélik, hogy újra lehetne gondolni a tervezett Avalon-ház homlokzatát, hogy az jobban illeszkedjen az épített környezetébe. A csoport ennek érdekében szeretne lobbizni az elkövetkező időben minden lehetséges fórumon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában