Állatkerti anziksz

2022.07.21. 17:30

Bemutatták az oroszlánbébiket a Miskolci Állatkertben (fotókkal, videóval)

A Miskolci Állatkertben született kölyökoroszlánok most lettek hathetesek, ott voltunk, amikor átestek az első állatorvosi vizsgálatukon. Nézze meg a fotókat és a videót!

Nagy-Hankó Kriszta

Fotó: Ádám János

Bemutatták az oroszlánbébiket a Miskolci Állatkertben. A jelenlévők első orvosi vizsgálatuk közben tekinthették meg a hathetes állatokat. Az állatkert első oroszlánjai tavaly májusban mutatkoztak be. Egy hím és két nőstény érkezett akkor – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményvezetője. Korábban nem volt oroszlán a Vadasparkban.

Forrás: Ádám János

Az első nősténynek már tavaly megszülettek a kölykei, most azonban a másik nőstény is utódokat nevel. A kis oroszlánok júniusban jöttek a világra, egy fiú és két lány. Most lettek hathetesek, ezért átestek az első állatorvosi vizsgálatukon. Ennek során felmérték egészségi állapotukat, megmérték a testsúlyukat, testhőjüket. Megkapták az azonosításra szolgáló mikrochipet, illetve a macskafélék számára kötelező védőoltásokat is – emelte ki a gyűjteményvezető.

Készülhet a közönség is 

Az oroszlánok a természetben is csoportosan élnek, ezért az állatkertben is igyekeznek ezt a miliőt biztosítani számukra. A tavaly született kölykök is itt vannak még, habár hamarosan másik állatkertbe költöznek. De a kicsiket is nemsokára, egy-két hónapon belül a többiekhez, a felnőtt állatokhoz fogják szoktatni. Ekkor már az állatkert vendégei is láthatják majd őket. Aztán legalább még egy évig Miskolcon lesznek.

„A kölykök egyelőre még az anyukájukkal vannak, anyatejjel táplálkoznak és a teljes nyugalmat élvezik” – tette hozzá Veress Tamás.

Állapotuk megfelelő 

A kölykök átestek az alap vizsgálaton és oltást kaptak a vírusos betegségek ellen.

„A kölykök jó egészségi állapotban vannak, jól fejlődnek – összegzett Kovács Miklós állatorvos. – A szülés körül voltak komplikációk. A természetben ilyenkor elhúzódnak a falkától az anya állatok, csak később, 5-6 hetesen viszik a kölyköket bemutatni az oroszlán csapatnak. Ezt állatkerti körülmények között lehetetlen megvalósítani, az anya a vártnál korábban kezdett szülni, ezért közben kellett izolálni a többiektől, ebből adódott némi probléma” – tudatta az állatorvos. Most már azonban az anya teljesen jól van, szépen ellátja a kicsiket.

Tetszett is, meg ijesztő is volt 

„Nagyon megijesztettek, mert én még soha nem láttam oroszlánkölyköt élőben. Morogtak, meg kieresztették a karmaikat” – mondta Nagy Tamara. „Egyedi élmény volt” – tette hozzá. A kislány társaival együtt egy tábor résztvevője és éppen állatkerti látogatás volt a program. Afrika élővilágát tanulmányozták, természetesen a nagy oroszlánokat is szemügyre vették.

„Nagyon tetszettek a kis oroszlánok, a szőrük, a tappancsuk, mindenük” – mesélte Jakubács Emma Panna. „Jó lett volna kicsit megsimogatni őket és szomorú is voltam miattuk, mert biztosan fájt nekik az injekció, amit kaptak” – hangoztatta a kislány. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában