Jöhetnek a kölykök

2022.06.24. 18:00

Azhar Németországból költözött Miskolcra

Már megtekinthető kifutójában Azhar, a hím leopárd, aki remélhetőleg jó társa lesz a helyi nősténynek.

Detzky Anna

Az „állatkerti házasságközvetítésnek” tekinthető nemzetközi tenyészprogram keretében egy nyolcéves hím leopárd érkezett a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, a nőstény perzsa leopárd, Tareca mellé. Azhart Németországból, a Zoo Augsburgból szállították el. Az első hetek kötelező karanténidejét, majd a nősténnyel való biztonságos összeszoktatást követően mostanra már a látogatók is megtekinthetik az új lakót – adta hírül közösségi oldalán a Miskolci Állatkert. 

Jöhetnek a kölykök

– Mivel a faj állománya a szabad természetben megritkult, az állatkerti szaporulat kiemelten fontos. Alig 1000-1200 példány élhet Irán, Afganisztán és a környező országok hegyvidéki, sziklás, félsivatagi és száraz füves területein. Elsősorban a vadászat tizedeli állományát, de nem segítik helyzetét az élőhelyén folyó fegyveres konfliktusok sem. Állatkertekben is ritkán látható, egész Európában mindössze 40 intézményben, kevesebb mint 100 egyedét tartják.

Tareca, a nőstény perzsa leopárd 2012 óta él Miskolcon. Miután elsőszülött kölyke, Touran tavaly év végén elutazott Izraelbe, újra társat kaphatott maga mellé. A faj európai tenyészprogramjának koordinátorával egyeztetve választották ki az Azhar nevű hímet. Az állat egyébként Magyarországon, a Jászberényi Állatkertben jött a világra, és onnan került Németországba – írja honlapján a Miskolci Állatkert és Kultúrpark.

A nagy elővigyázatosságot igénylő szállítást követően Azhar elfoglalta helyét a Miskolci Állatkert leopárdházának elkülönítőjében. Néhány nap után már megnyitották számára a külső kifutót is, hogy felfedezze.

A leopárdoktól megszokott módon ezt hosszasan és félénken tette. A hím egyelőre még csak próbálja magát otthon érezni, így a nőstény is kevésbé kelti fel érdeklődését. Az állatgondozók bíznak benne, hogy gyorsan megszokják egymást, és újra örülhetünk kisleopárdnak.

A borítóképen: Azhar Németországból költözött Miskolcra. Fotó: Miskolc Zoo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában