Vigyázat! Vaddisznók!

2022.07.04. 18:00

Vaddisznók Diósgyőrben: mutatjuk, hogyan kerülje el a támadást! (videóval)

Csak akkor támadnak, ha agressziót érzékelnek.

Detzky Anna

Forrás: Farkas Georgina/Facebook

Népes vaddisznócsaláddal találkozott egy miskolci autós a Diósgyőri temető háta mögött. Két felnőtt között legalább tíz, csíkos kismalac iszkolt el a sofőr szeme láttára vasárnap a temetőn kívül, a kerítés mellett. A meghökkent utazó fotót és videófelvételt is készített a találkozásról, amelyet az Új Miskolcon láttam Facebook-csoportban osztott meg

Mivel a várost több ponton is erdős, fás részek határolják, előfordulhatnak hasonló esetek, úgyhogy nem árt az óvatosság.

Tisztes távolságból

- Összefutottak korábban vaddisznóval a Deszkatemetőnél, a Szentpéteri kapui parkolóban, az Avason, a Miskolci Egyetemnél és a Vargahegyen is - sorolta Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark volt igazgatója. - Valószínűleg arról lehetett szó, hogy a vadak a kertes övezeten keresztül betévedtek a városba. Ez számukra is egy bizonytalan helyzet, ezért a kéretlen találkozás alkalmával a legjobb, ha nyugodtak maradunk és nem közelítjük meg az állatcsaládot. Nem szabad rájuk kiabálni, megfogni őket, vagy utánuk menni. Amennyiben a koca nem érzékel támadást, akkor gyorsan elvezeti a kicsinyeit. Támadásnál a 112 segélyhívó számot riaszthatjuk. Ha pedig a lakott területen kívül szeretnénk tudni őket, bejelentést tehetünk a vadászati főfelügyelőségen. Utóbbi a megyei kormányhivatalban működik. Bár most a kicsik miatt kíméleti idő van a vadászat terén. Az utóbbi években pedig a sertéspestis miatt jelentősen megcsappant a hazai vaddisznóállomány, ezért talán kevesebb lesz velük a közvetlen kontaktus.

Közelben lehet a koca

A gödöllői agrár egyetem tanszékvezetője a túrázók helyes viselkedésére hívta fel a figyelmet.

- Minden nagy testű vadállattal kerülni kell a találkozást – magyarázta dr. Heltai Miklós vadgazdálkodási szakmérnök, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója. - Kirándulás alkalmával törekedjünk rá, hogy hallhatóak legyünk, mert akkor eleve elkerülnek minket a vadak. A szemetünket ne dobjuk el, hanem vigyük haza! Ha mégis szembe találjuk magunkat egy vaddisznóval, akkor ne szorítsuk sarokba, hanem hagyjunk neki szabad utat a távozásra! A kicsiket akkor sem szabad megsimogatni, vagy hazavinni, ha egyedül vannak, mert lehet, hogy csak leszakadtak a csapattól és valahol a közelben tartózkodik az anyjuk. Néhány hónapig, süldő korukig még biztosan a koca mellett maradnak. A vaddisznóknál előfordul dajkaság is. Ha az anyakoca elpusztul, idegen kocák is befogadják és szoptatják a malacokat. A videón látható két felnőtt disznó feltehetően rokonsági kapcsolatban álló kocák.

Kutyával csak pórázon

Tilos póráz nélkül kutyát sétáltatni az erdőben, mert egy vaddisznótámadás halálosan megsebesítheti.

- Külterületen soha ne sétáltassunk kutyát póráz nélkül. Ezt a jogszabály sem engedi meg. Ellenkező esetben könnyen véres konfliktus alakulhat ki, hiszen a kedvencek nem ijednek meg a vaddisznóktól - hangsúlyozta Kovács István János vadász, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára. - Az anyakocák agresszív fellépésétől megriadt háziállat azonban a gazdájához menekül, aki így szintén veszélybe kerül. Az üdülőövezetekben is óvatosan kutyázzunk a szabadban.

Csapdákkal fogják a vadat

Mi a teendő? – kérdeztük a témával kapcsolatban a városházát. "Szükséges-e és ha igen, hol lehet bejelentést tenni? Ki az, aki jogosult intézkedni a városban? Mi lesz a sorsa a város területére tévedő vaddisznóknak? Milyen esetben lehetséges a kilövés? Azt az információt kaptuk, hogy Miskolcon akciócsoport jött létre ilyen esetekre. Ez mit takar és mivel foglalkozik?" A választ itt olvashatják. 

"Miskolc földrajzi elhelyezkedésénél fogva közvetlen kapcsolatban van a Bükk hegységgel, így az erdőből betévedt állatok (vaddisznó, róka, őz) a város szinte minden pontján megtalálhatók, és akár életvitelszerűen itt is tartózkodnak.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata - vaddisznókárokkal kapcsolatos megelőzés érdekében -  a városi rendőrkapitányságtól rendszeresen megkérte három éven keresztül a belterületi fegyverhasználati kérelmet. A legutóbbi kérelmünk elutasításra került, de a csapdázási tevékenység továbbra is engedélyezett, és a láthatóan kábult vagy agresszíven viselkedő vad is kilőhető, a rendőrség utólagos jóváhagyása mellett.                

A Diósgyőri temető és környéke is frekventált helyszíne a városnak, ahol célzott lövést leadni óriási felelősség, amelyet a rendőrség nem is engedélyezhet.

A vadászattal kapcsolatos ügyek intézésére megbízott Kiss Tibor Miskolc város egyes városrészein felállított ládacsapdát rendszeresen üzemelteti és felügyeli. A városban vannak olyan területrészek, ahol a kutyát sétáltatók és esetlegesen a ládacsapdák eltulajdonításának védelme érdekében ezeken a helyszíneken nem kerülhetnek a csapdák kihelyezésre.

Az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a belterületi vaddisznóállomány jelenléte miatt a lakossági érdekek minél kisebb arányban sérüljenek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában