Felvételi ponthatárok

2022.07.21. 07:00

A felsőoktatásba készülőknek elkezdődött a visszaszámlálás

Csütörtökön este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők.

PN

Fotó: Ladóczki Balázs

Csaknem százezren jelentkeztek idén a szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Alapképzésre 64 százalékuk jelentkezett, míg osztatlan képzésre 12, mesterképzésre a jelentkezők 18 százaléka, felsőoktatási szakképzésre pedig 6 százalékuk pályázott.

Objektíven át 

Zsigmond Vilmos nyomdokaiba lépne Papp M. Bori, aki az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mozgóképkultúra és médiaismeret szakán végzett. A miskolci fiatal most úgy döntött, hogy operatőr lesz, méghozzá mesterfokon.   

Pap M. Bori
Forrás: ÉM

- A Metropolitan Egyetemre jelentkeztem filmoperatőr mesterképzésre. Egy többfordulós felvételin vagyok túl, be kellett adnom egy portfóliót, témák alapján kisebb forgatókönyveket kellett kidolgoznom, azok közül pedig egyet le is kellett forgatnom. A maximumból, a 100 pontból 99-et értem el, itt már nagy meglepetés nem érhet – mondta. 

Bori nagyon szeretne komolyabb produkcióban operatőrként dolgozni. Mivel szinte biztos, hogy szeptemberben a fővárosban él, így albérletet is igyekezett a roham előtt találni.  

– Budapesten egy olyan albérletet találtunk, amelyben szaktársakkal fogunk együtt lakni, akik televíziós műsorkészítést, animációt és operatőrséget tanulnak majd szintén ezen az egyetemen. Hármunkat már szinte biztos – a pontjaink alapján – hogy felvettek, negyedik társunk pedig dolgozni fog, ha még sem sikerülne idén a felvételije.

Lánya inspirálta 

Papp M. Bori édesanyja, Mitterpach Emese is felvételizik idén. Ő lánya egykori iskolájába, Egerbe, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mozgóképkultúra és médiaismeret szakára adta be jelentkezését. – Ez egy hat féléves képzés, levelező szakon, vagyis hétvégente tanulok majd. Kézműves vagyok, többek között fazekas és tűzzománcos, és szívesen készítenék olyan kisfilmeket, amelyben szakmákat, népi mesterségeket mutatnék be. Másképp, mint ahogy eddig láttam.

Mitterpach Emese
Forrás: ÉM

– Bori lányom nagyon inspiráló volt, nagyon sok munkába beleláttam. Pandémia alatt sokat volt itthon, a beadandó feladatok elvégzésébe pedig – a járvány miatt is – gyakran minket vont be. A férjemmel mi voltunk a stáb, és nagyon tetszett az előkészületektől a helyszínkeresésig minden, így a vágás is.
A lányom mondta először, hogy „anya, add be a jelentkezésedet, fotózol, van fotósorozatod, végignézted velem az összes ajánlott filmet, sokat te magad ajánlottál nekem!” Arra gondoltam, hogy mit is veszthetek, így jelentkeztem.

Turizmusról tanulna 

Pázmány Gergely kurityáni, a Miskolci Egyetem turizmus, vendéglátás szakára felvételizett.  

Pázmány Gergely 
Forrás: ÉM

– Szerettem volna közel maradni a családomhoz, másrészt sok jót halottam már az egyetemi életről, a hagyományőrzésről, és egy olyan szakmát tanulhatok itt, amit nagyon szeretek. Később szállodában szeretnék majd dolgozni, megcélozva akár a vezetői pozíciót is, de ez még a jövő. Ha felvesznek, akkor is folytatom majd a munkát, most egy nagy cégnél vagyok gyakornok Miskolcon – foglalta össze. Gergely szerint jók az esélyei, mivel két emelt érettségivel 440 pontot sikerült elérnie. 

Print

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában