Harmincéves lett

2022.06.19. 19:00

Krisztusi korban a miskolci Fráter-gimnázium

Miskolc rendszerváltozás utáni első egyházi gimnáziuma a keresztény értelmiség képzését tartja küldetésének.

Detzky Anna

Molnár Tünde igazgatónő 2019 novemberében vette át a Fráter-gimnázium vezetését.

Fotó: Ádám János

Ünnepi szentmisével és gálaműsorral emlékeztek meg 2022. május 27-én a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 30 éves jubileumáról a Mindszenti templomban, majd a Művészetek Házában. A szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta. Dr. Juhász Hajnalka KDNP-alelnök, egykori fráteres diák is köszönetet mondott volt oktatóinak. Az ünnepséget követő napon az országos hírű Fráter Kórus az öregdiákok szereplésével adott műsort Regős Zsolt karvezetésével az alma materben.

– Miskolcon a rendszerváltozás után a Fráter-gimnázium volt az első egyházi iskola. A jogszabályi változások 1989-ben tették először lehetővé, hogy az egyházak visszaigényelhessék az államosításkor elvett ingatlanjaikat oktatásra – emlékezett vissza Mariscsák István alapító igazgató. – A Szatmári Irgalmas Nővérek közül akkor még éltek Miskolcon. A volt tanítványaik, akik a tanítóképzőjükben végeztek, kérték, hogy indítsák újra régi iskolájukat. A nővérek mellett megkeresték a püspöki helynököt is a Mindszenti Plébánián. Csoba Tamás, a megyeszékhely akkori kereszténydemokrata polgármestere szintén támogatta a kezdeményezést.

„”
„Családias hangulatban, három osztállyal indult el a gimnázium” - Mariscsák István

Kalandos kezdetek 

Családias hangulatban, három négy évfolyamos osztállyal indult el a gimnázium. 

– A Fráter-gimnázium alapító iskolaszékében miskolci római katolikus plébániák, a Szatmári Irgalmas Nővérek szerzetesrend, a Szeles utcai görögkatolikus parókia és laikus gazdasági szereplők képviseltették magukat. Én a Keresztény Értelmiségiek Szövetségén keresztül találkoztam az üggyel, amikor megpályáztatták az iskolaigazgatói pozíciót. Munkám kalandosan indult, mert igazgatóként nem volt irodám. A legfőbb problémát viszont az jelentette, hogy a jelenlegi iskolaépületben az állami Herman Ottó Gimnázium működött, aminek helyet kellett találni. Így a Fráter-gimnázium a nővérek másik épületében, a Hunyadi utca 6. szám alatt kezdte meg a működését 1992. szeptember 1-től, ahol jelenleg a Szent Teréz Kollégium üzemel. Már rögtön az elejétől matematika és nyelv tagozatos osztály is indult. 1993-ban aztán először nálunk kezdődött a megyében nyolc évfolyamos képzés. A kollégista lányok helyben, a fiúk a minorita rendházban kaptak szállást – foglalta össze az alapító igazgató.

Az intézmény második igazgatója, Lóczi Tamás pályája egyik kiemelkedő állomásának tekinti az itt eltöltött éveket.

– Életem legszebb tíz éve az, amikor belenőhettem a Mariscsák István alapító igazgató úr és kollégái által kiépített értékes hagyományrendszerbe és küldetésbe – osztotta meg Lóczi Tamás atya, volt igazgató, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke. – Áthatotta az iskola életét a vidámság, a jóra és többre törekvés. A nevelőtestület tagjai elhivatottan kísérték a diákokat életfeladatuk megtalálásában. A Fráter kezdettől fogva azt tűzte ki célul, hogy a jövő keresztény értelmiségét képezze hazánk számára. Szinte minden diákunk egyetemen, főiskolán tanult tovább, és a visszajelzések alapján remekül megállták a helyüket. Harminc év alatt számos pap és szerzetes, hitét elkötelezetten megélő családapa és család­anya került ki tőlünk.

Lóczi Tamás atya, igazgató idejében felpezsdült a lelki élet a Fráterben.

– Bevontam az iskolát a fiataloknak szervezett nagy katolikus országos, sőt világtalálkozókba. Az áhítatok, osztálymisék, imaórák, latin és angol nyelvű szentmisék, a napi déli zsolozsma végzése, a zarándoklatok, a csíksomlyói búcsún való rendszeres részvétel, Madrid, Krakkó és Padova csak néhány címszó azokból az eseményekből, amelyeket közösen élhettünk át. A tanulmányi és sportversenyeken való részvételt ugyancsak támogattam, ahogyan munkatársaim továbbképzéseit is. Lelkigondozó-csapatot verbuváltam az iskola dolgozói közül, akik beszélgetésekkel támogatták a fiatalokat mindennapi küzdelmeikben – sorolta az atya.

Áthatotta az iskola életét a vidámság, a jóra és többre törekvés Lóczi Tamás
„Áthatotta az iskola életét a vidámság, a jóra és többre törekvés” - Lóczi Tamás

Újítás és hagyomány

Molnár Tünde igazgatónő 2019 novemberében vette át a Fráter-gimnázium vezetését. A pandémia nehéz éveit már vele vészelte át sikerrel a tantestület és a diákság.

– Nőként és világi vezetőként némileg másképpen látom a dolgokat, mint az elődeim. A változás jó és fontos, addig, amíg az értékek és hagyományok ugyanazok maradnak. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő gimnáziumunk a mai rohanó világban is a keresztény értékekre épít, ez a fő pillére – hangsúlyozta Molnár Tünde igazgatónő. – Hétfőnként áhítattal kezdünk, és heti két órában hittanoktatásban részesülnek felekezet szerint a gyerekek. Hétvégente pedig a Szent Anna Plébániára mennek az osztályok szentmisére. Adventben és húsvét előtt tanári és diák-lelkinapot tartunk színes programokkal. Iskolánk védőszentje Szűz Mária, ezért október 8-át, a Magyarok Nagyasszonya ünnepét kiemelten kezeljük.

Kiemelt tehetséggondozás

A beiskolázás szempontjából miskolci viszonylatban a Fráter jó helyen áll, népszerű.

– Mindig jó merítésünk van, és el tudjuk indítani általános, valamint angol és német tagozatos nyolc évfolyamos, továbbá egy négy évfolyamos osztályunkat. Kilencediktől a nyelvi tagozatok mellett indul magyar és matematika tagozat is. A koronavírus időszakát szervezetten vészeltük át. Nem érte semmilyen hátrány diákjainkat sem a tanulás, sem a lelki élet szempontjából. Fontosnak tartjuk, hogy megfeleljünk a modern kor kihívásainak, és teret engedjünk a gyerekek önkifejezésének. Emiatt többek között médiacsoportot indítottunk. Fő célkitűzésünk a tehetséggondozás. Felső és alsó tagozatos kórusunk színvonalas, széles körben ismert. Az idei tanévtől elindult fakultatívan választható Mustármag programunk is. Ez az 5–6. osztályosok játékos, kreatív délutáni foglalkozása egy éven keresztül, amely több tantárgyat magában foglal. Diákjaink nagy része a mai napig vissza-visszatér intézményünkbe, nem csak osztálytalálkozók alkalmával. A legnagyobb elismerés azonban az, amikor viszontlátjuk volt növendékeink gyermekeit az iskolapadban – fejtette ki Molnár Tünde igazgatónő.

A borítóképen: Molnár Tünde igazgatónő 2019 novemberében vette át a Fráter-gimnázium vezetését. Fotó: Ádám János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában