Miskolc

2022.05.06. 09:00

Óvodai csoportok szűnnek meg

A megyeszékhelyen 14 önkormányzati óvodai csoport szűnik meg.

HE

Fotó: Ádám János

Már régen téma Miskolcon, hogy több óvodai csoport is megszűnik az önkormányzati óvodákban. Egy szülő arról mesélt az Északnak a közelmúltban, hogy gyermeke szeptembertől iskolás lesz, jelenleg vegyes életkorú óvodai csoportba jár. A következő tanévben azonban nem vesznek föl új gyerekeket a távozók helyére, hanem a maradók mennek át egy másik csoportba, az övék pedig megszűnik. Kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzathoz, hogy megtudjuk, Miskolcon hány óvodát érintenek a csoportmegszüntetések, és ezeknek mi az oka. Választ egyelőre nem kaptunk, de a napokban az egyik tévécsatorna foglalkozott a problémával. 

A riportból kiderült, a csoportok megszűnésének kettős oka van. Az egyik, hogy egyes intézményekből fogynak a gyerekek, szeptembertől 600 férőhely marad üresen a miskolci óvodákban. Azonban gond az is, hogy nincs utánpótlása a nyugdíjba vonuló pedagógusoknak. Ebben az évben a városban 24 óvodapedagógus vonul nyugdíjba, így összesen 38-cal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Dajkából és pedagógiai asszisztensből azonban van elég, ebben a munkakörben 13 státusz szűnik meg. 

– Azzal szembesültünk, hogy az óvodapedagógusok életkora egyre magasabb. Az elkövetkezendő öt-tíz évben gyakorlatilag a jelenleg foglalkoztatott óvodapedagógusaink egyharmada eléri a nyugdíjkorhatárt – nyilatkozta a riportban Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere. 

Ha visszajöhetnének 

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke is azt hangsúlyozta az Észak-Magyarországnak, hogy a csoportbezárásoknak kettős oka van, a gyermeklétszám csökkenése és az óvodapedagógus-hiány. Mint mondta, óvoda nem szűnik meg, de a csoportszámokat csökkenti az önkormányzat városszerte. Vannak azonban olyan városrészek, ahol erre egészen biztosan nem lesz szükség, mert nagyon sok a gyerek, például Tapolcán, Görömbölyön és a Martinkertvárosban. Néhány avasi óvodában viszont olyan óvodai csoportok is voltak, ahová már csak tíz körüli gyermek járt. A csoportok megszűnése után dajkák maradhatnak állás nélkül, de a város dolgozik azon, hogy őket se kelljen elbocsátani, ugyanis folyamatosan lesznek nyugdíjba vonuló munkatársak. 

– A jelenlegi jogszabályok szerint, ha nem lehet másképp megoldani, elég, ha délelőtt foglalkozik óvodapedagógus a gyerekekkel. Sajnos Miskolcon is vannak már ilyen csoportok, pedig az ideális az lenne, ha délután is pedagógus lenne a gyerekekkel, hiszen a nevelés egész nap tart. Segítene a jelenlegi óvodapedagógus-hiányon, ha a nyugdíjba vonulók visszamehetnének dolgozni a nyugdíjuk megtartása mellett. Ez azonban a közszférában nem lehetséges – jegyezte meg az érdekvédő, hozzátéve, a fiatalok számára nem vonzó az óvodapedagógusi állás az alacsony bérek miatt. Jelenleg egy kezdő nettó bére alig haladja meg a 200 ezer forintot.

(A borítóképen: Óvodapedagógusokra szükség lenne, dajkából és pedagógiai asszisztensből azonban van elég [képünk illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában