Parkfelújítás

2022.04.06. 11:30

Felújítják Miskolctapolcát

Megkezdődött az őspark és környékének megújítása Miskolctapolcán.

SZB

Fotó:

„Miskolctapolca turisztikai vonzerejének erősítése, az ott található védett természeti értékek bemutatása, a szolgáltatások, programlehetőségek bővítése céljából elindult a miskolctapolcai őspark fejlesztését célzó munka” – fogalmazott a miskolci önkormányzat témával foglakozó közleménye. 

A barlangfürdő, a régi, közkedvelt tapolcai strand, illetve a tavaly megnyílt Ellipsum látványfürdő környékén lévő parkos területek állapota régóta hagy kívánnivalót maga után. A helyzet semmiképpen sem méltó a turisztikai központhoz.
 

Konzorciális partnerrel 
 

A látványfürdő beruházásához kapcsolódva még az előző, dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat nyújtott be pályázatokat, az őspark és a Csónakázó-tó környékének teljes megújítására. A nyertes pályázatban foglaltak megvalósítása a jelenlegi önkormányzat feladata lett. 

Az egyik, Miskolctapolca turisztikai fejlesztése címet viselő projekt 100 százalékban az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az elnyert támogatás összege 628 millió forint. Ebben a pályázatban az önkormányzat konzorciális partnere a város görögkatolikus egyházközsége. 

Ez a napokban megkezdődött komplex felújítás egy újabb mérföldkő Miskolctapolca életében, aminek köszönhetően a városrész valódi csillogó ékköve lehet majd Miskolctapolca turisztikai attrakcióinak.
 

Egy éven át tart 
 

A Miskolctapolca turisztikai fejlesztése projekt a tervek szerint egy esztendőn át tart majd, amit – a miskolci önkormányzat ígéretei szerint – igyekeznek úgy elvégezni, hogy az a lehető legkevesebb, az érintett szolgáltatók, vállalkozások, az ide látogató turisták, illetve a lakosság számára is elfogadható mértékű korlátozással járjon. 

Néhány nappal ezelőtt megtörtént a munkaterület átadása a kivitelező számára. A munkaterület a Hotel Kitty parkolójánál kezdődik, és magában foglalja a Barabits sétányt, az úgynevezett geometrikus parkrészt és az ősparkot is. A projekt keretében, kialakítanak egy tanösvényt is, de teljesen megújul a Csónakázó-tó környéke is.
 

A tavat is kitisztítják 
 

A munkálatok során a parkokban lévő sétányok megújulnak, új utcabútorokat és pavilonokat helyeznek ki, és a Csónakázó-tavat is megszabadítják a felgyülemlett felesleges iszaptól. 

A projekt másik fejlesztési eleme az Akropolisz Szabadtéri Színpad. A görögkatolikus egyházközség tulajdonában és kezelésében álló Akropolisz a nyári hónapokban rendszeresen színházi előadások, kulturális programok helyszínéül szolgál, színes, zenés, könnyed szórakozást nyújtva a turistáknak, illetve a helyi lakosoknak. A projekt keretében a színpad infrastrukturális fejlesztését végzik el, így alkalmassá válik a magasabb technikai igényű előadások megtartására, bővülhet a programlehetőségek köre.
 

(A borítóképen: A burkolat felszedése megkezdődött a Barabits sétányon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában