90 idős ember lakhelyéül szolgál

2022.03.27. 13:07

Új idősotthon nyitotta meg kapuit Zsujtán

Zsujta - Hétfőtől akár már be is költözhetnek az új zsujtai idősotthonba az első lakók – közölte az Észak-Magyarországgal dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője.

Bódisz Attila

Czibik Norbert András a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Bánné Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke és Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója (b-j)

A létesítményt szombaton adták át mások mellett Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, valamint Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke részvételével. Az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon az idősotthoni férőhelyek száma 5 ezerrel nőtt az elmúlt években, ezzel párhuzamosan megkezdődött és részben be is fejeződött 10 ezer bölcsődei férőhely kialakítása is, elsősorban vidéki intézményekben. Kiemelte: a zsujtai beruházás a vidékfejlesztés fontos eleme, bizonyítja, hogy egy alig kétszáz lakosú település is képes fenntartani egy olyan otthont, amely hétfőtől 90 idős ember lakhelyéül szolgál. Az állam a költségvetésben több mint 1140 milliárd forintot biztosít szociális és gyermekvédelmi célokra, három és félszer annyit, mint 2010-ben - közölte.

 

 

 

Helyrehozták a problémákat

 

Dr. Hörcsik Richárd felidézte az épület elmúlt évtizedekben tapasztalt hányatott sorsát, hiszen hosszú évekig állt üresen, kihasználatlanul. A helyzetet a helyi önkormányzat, valamint számtalan szakember segítségével sikerült rendezni – jelentette ki a honatya. A műszaki vizsgálatok több esetben is megállapították az elhanyagoltságból fakadó hibákat – felfagyást, vagy pedig nem szabványos, szabálytalan szerkezeti elemeket, építési megoldásokat. Ezeknek kellett gondosan utánajárni, és az épületet alkalmassá tenni arra, hogy a huszonegyedik század kihívásainak megfeleljen – emelte ki.

 

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Fotó: Vajda János

 

„Most az értékmentést, a köz javára végzett munkát zárjuk le. Ezzel együtt egy másik munka is megkezdődik, szintén a köz javára: az apartmanokba való beköltözés és a munkatársi gárda kialakulása. Mivel ez egy különleges intézmény – amint különleges az épület is – a leendő lakókat az egész ország területéről fogadják majd” – mondta el beszédében dr. Hörcsik Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában