Sajtótájékoztató

2022.03.11. 11:30

Alappillér a bükkábrányi lignitbánya

A bükkábrányi lignitbánya és a Mátrai Erőmű az ország energiaellátásának kulcsfontosságú elemei.

BI

Negatívan hat Európa és Magyarország energiabiztonságára a jelentősen megváltozott geopolitikai környezet. A magyar kormány ebben a helyzetben is elsődlegesnek tekinti az ország és a lakosság áramellátásának biztosítását, biztonságát. 

 

Térségünkben az MVM Mátra Energia Zrt. a legjelentősebb villamos áramot előállító, lignittüzelésű erőmű, amelynek egyik fő tüzelőanyag-beszállítója a bükkábrányi lignitbánya. Mind a bánya, mind az erőmű biztonságos üzemelését kiemelten fontos nemzetgazdasági érdekként kezeli a kormány. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára és Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője szerdán Bükkábrányban bányabejáráson tekintette meg a kitermelést. 

„Nagyon fontos, hogy az ország energiaellátása teljes mértékben biztosított legyen. Mindent megteszünk azért, hogy Magyarországon a villamosenergia-termelés biztonságos és megfizethető maradjon. Erről szólt az elmúlt évek kormányzati politikája is, benne a rezsicsökkentéssel és minden háttérdöntéssel, amelyek arra irányultak, hogy stabilizáljuk és biztonságossá tegyük az ellátást. Ennek egyik alappillére a Mátrai Erőmű, amely egy nagyon fontos alaperőműve az országnak. Itt Északkelet-Magyarországon ez az egyedüli ilyen jellegű nagy létesítmény, ezért ellátásbiztonsági szempontból kulcsfontosságú, hogy az erőmű jól üzemeljen. Ennek egyik alapja a bükkábrányi lignitbánya” – mondta a bejárás után Steiner Attila államtitkár. Hozzátette: „A terv az, hogy az erőmű a 2030-ig tervezett erőművi lignitkivezetést követően is benne legyen a magyar energiamixben. Ezért a kormány korábban döntött az egész létesítmény modernizálásáról, korszerűsítéséről, hogy még sokáig üzemelhessen.”
 

Kiszámítható jövő 
 

Tállai András kiemelte: „Fontos szempont, hogy a Mátrai Erőmű és a bükkábrányi, valamint a visontai bánya a térség nagy foglalkoztatói is. A bányában mintegy négyszázhúsz ember dolgozik, és ha hozzászámítjuk azokat a vállalkozásokat is, amelyek beszállítói az erőműnek, akkor sokkal több ember sorsáról beszélünk, amikor az erőmű modernizálásáról van szó. Lényeges, hogy a következő években előttünk álló teljes átalakításra már most felkészüljön a kormányzat és az erőmű. Ez jó dolog, mert az itt élő és dolgozó emberek számára kiszámíthatóvá teszi a jövőt, hogy mi vár rájuk, egy év múlva, két év múlva és utána. A saját sorsuk kiszámíthatósága és tervezhetősége nagy értéke ennek az átalakítási tervnek, úgy a munkavállalók, mint a beszállító vállalkozások vagy az érintett önkormányzatok számára. Fontos az is, hogy a kormány forrásokat tud biztosítani az átalakításokra és arra, hogy a klímapolitikánkat is meg tudjuk valósítani. Az energiaellátás elsődleges fontosságú, biztató, hogy itt Bükkábrányban még 300 millió tonna lignit van, amire számíthat az ország.”
 

(A borítóképen: Tállai András és Steiner Attila tájékoztatott Bükkábrányban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában