Új életre kel

2022.02.15. 18:30

Relikviákat keresnek a miskolci István malomról

Miskolc egykori legendás malmának silója új életre kel. Az István malomnak is emléket szeretnének állítani benne.

Szaniszló Bálint

Az egykori miskolci gőzmalmot ábrázoló képeslap a leendő kiállítás egyik első darabja. Fotó: Olvasónktól

A 2011-ben bezárt miskolci István malomnak eredeti szerepkörében végleg befellegzett. Az ingatlankomplexumot megvásárló Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. révén azonban nem lesz végleg az enyészeté a város ikonikus ipartörténeti létesítménye.

 

Az új tulajdonosnak esze ágában sincs lebontani a nagysilót, hanem inkább vadonatúj funkciót szánnak neki. Első ütemben a tetején egy körbejárható területet alakítanak ki, amely kilátóként funkcionál majd.

 

 

 

 

A silókomplexum belső 11 szintjén, amely korábban a siló gépészeti tere volt, különféle képzőművészeti kiállításoknak, valamint a malom történetét bemutató tárlat számára biztosítanak díjmentesen felületet.

 

Az is a tervek között szerepel, hogy a siló egyik cellájában mászófalat alakítanak ki, és szó van egy búvármedencéről is.

 

Várják az emlékeket

 

Szabó Viktor, az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója mondta el, hogy szeretnének létrehozni a malom történetéről egy kisebb vagy akár nagyobb tárlatot a siló felújítását követően, mely hűen bemutatja, milyen fontos helyet foglalt el a város életében az István malom. Éppen ezért kérik, ha van olyan fénykép, emlék, információ bárki birtokában a malommal kapcsolatban, amelyet szívesen megmutatna másoknak is, vegye fel a társasággal a kapcsolatot a Facebookon keresztül. Várjuk a jelentkezéseket a [email protected] elektronikus címen is. 

 

(A borítóképen: Az egykori miskolci gőzmalmot ábrázoló képeslap a leendő kiállítás egyik első darabja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában