Tervek

2022.02.12. 07:00

Vadonatúj életre kel az István malom - látványos fotókkal, videókkal!

Irodaház, kilátó, mászófal, kiállítótér és búvár-merülőmedence. Ezt mind-mind szeretné megcsinálni a volt miskolci István malom területén az ingatlan jelenlegi tulajdonosa.

Szaniszló Bálint

Bár 2011-ben bezárták és minden mozdíthatót elvittek belőle, 2017-ig Csipkerózsika-álmát aludta a miskolci István malom. Az ikonikus, komoly ipartörténeti múlttal rendelkező komplexum sorsát a korábbi tulajdonosa pecsételte meg azzal, hogy – saját szemszögéből érthető módon – egy új, korszerű malmot épített Tiszapalkonyán, logisztikailag is lényegesen kedvezőbb környezetben.

 

A rejtélyes felirattal indult 

 

 

Az István malomnak – eredeti funkciójában – végleg befellegzett. Az enyészetnek adott komplexumban az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. látott fantáziát, 2017-ben meg is vette az egész telephelyet, és megkezdődhetett a tereprendezés és az új funkciók kitalálása, kialakítása. Látványos momentum volt, amikor 2018 nyarán felrobbantották a kis silót. 

 

 

Szabó Viktorral, az Átrium Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatójával akkor ismerkedhettünk meg, amikor a maga 55 méterével a város egyik legmagasabb építményének számító nagysiló Selyemrét felőli oldalán megjelent egy rejtélyes, de egyben sokatmondó felirat: Kilátó. 

 

Kerestük a rejtély kulcsát, amelyet aztán Szabó Viktornál találtuk meg, aki készségesen beszélt arról, hogy eszük ágában sincs lebontani a nagysilót, hanem inkább vadonatúj funkciót szánnak neki. Első ütemben a tetején egy körbejárható területet alakítanak ki, amely kilátóként funkcionál majd. „A kilátás páratlan odafent, bátran mondhatom” – mondta akkor, de azóta saját szemünkkel is meggyőződhettünk róla a napokban, amikor – megmászva a számításunk szerint 230 lépcsőfokot – feljutottunk a tetejére. Ilyen szemszögből még keveseknek adatott meg látni a várost – az Avast, az épülő Y-hidat és sok minden mást. A legnagyobb élmény a Tátra havas csúcsaiban gyönyörködés volt. Felülről megtekinthettük a volt malom területén lévő épületek felújítását is. Az utcafronton található például egy Monarchia korabeli régi ház. A történelmi múlttal rendelkező épület bérelhető irodaház-funkciót kap, csakúgy, mint a többi ma még lepusztult építmény.

 

Gabona helyett alkotások 

 

 

Persze amíg feljutottunk a siló tetejére, házigazdánk révén beszámolót hallgathattunk meg a tervekről. Mint megtudtuk, a siló belső 11 szintjén, amely korábban a siló gépészeti tere volt, különféle képzőművészeti kiállításoknak, valamint a malom történetét bemutató tárlat számára biztosítanak díjmentesen felületet.

 

 

A siló fejlesztésének második ütemében a két korábbi gabonatároló hengert szeretnék hasznosítani. Az egyik belsejében mászófalat alakítanának ki, valamint – ha a statikai számítások engedik – a közbenső cellában egy 33 méter mély, búvárok számára kialakított merülőmedencét hoznának létre.

 

Munka és kikapcsolódás 

 

 

„Azt szeretnénk, ha egy élhető, kellemes, energiatudatos környezet alakulna ki a volt malom területén. Éppen ezért napelemes rendszereket telepítettünk, és további bővítés várható, és a zöldterületeket is szeretnénk gyarapítani. A terület parkosítása folyamatosan zajlik, ez idáig 400 tuját, valamint 70 lombos fát ültettünk el. Ha jön az igazi tavasz, folytatjuk ezt a munkát, a vasút felőli területen ligeterdőt alakítunk ki.” 

 

 

„Úgy gondoltuk, hogy olyan miliő kell, ahol a gazdasági tevékenység és a kikapcsolódási lehetőségek jól megférnek egymással, sőt akár turisztikai látványosságok is létrejönnek.”

 

(A borítóképen: Tiszta időben egészen a Tátráig el lehet látni a volt miskolci István malom 55 méter magas silójának tetejéről.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában