Újév

2022.01.01. 09:00

Végezzünk „könyvelést”!

A szakember szerint a stabil, boldog élet alapja a reális célok kitűzése és megvalósítása.

Hegyi Erika

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

Az év utolsó napján szeretünk visszatekinteni az elmúlt évre, számot vetni a történtekről: jóról és rosszról, szerencséről és balszerencséről. Újév napján pedig jönnek a fogadalmak, az új célok kitűzése. Minderről Balogh Beáta klinikai szakpszichológust kérdeztük, aki hangsúlyozta, a számvetés és a célok kitűzése is rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben.

 

Hibáinkból tanulunk

 

Elöljáróban elmondta: az ember ősidők óta számontartja, ünnepli az évfordulót. Kezdetben a természet változását követve, később pedig, amikor már volt időszámítás és naptár, akkor ez segített követni az idő múlását. A mai ember abban szocializálódott, hogy időnként értékelje élete történéseit.

 

– Ezt természetesen nem csak év végén lehet megtenni, de jelentős szerepe van az egyén és a közösség életében is. A saját egyéniségünket, identitásunkat ugyanis a múlt fényében tudjuk értékelni és megélni. Az előbb említett szocializációnk miatt a számvetést általában év végén végezzük el. Átgondoljuk, hogy milyen pozitív dolgok történtek velünk, esetleg mit rontottunk el, és hibáinkból tanulva hogyan lehet a félresikerült cselekedeteinket helyrehozni. Nem véletlen, hogy újévkor jókívánságokkal halmozzuk el ismerőseinket, mi pedig fogadalmakat teszünk. Mindez rendkívül fontos – hangsúlyozta a szakember.

 

Hozzátette: még jobb, ha a számvetést és a célok kitűzését is közösségben tudjuk megtenni. Erre van is alkalom, hiszen az év végi ünnepek általában családi körben telnek, ilyenkor fokozott figyelmet fordítunk a szeretteinkre, a legközelebbi hozzátartozóinkra. Ez azért is fontos, mert összetartó erőt ad a családban az egyének között. A mai, elidegenedett társadalomban sokszor már azt sem tudjuk, hogy a kicsit távolabbi rokonok kicsodák, micsodák, hiszen nem nagyon találkozunk velük, nincsenek róluk történeteink.

 

Továbbléphetünk

 

– A visszatekintés a járvány miatt még jelentősebb szerepet kap, hiszen szinte mindenkinek van olyan családtagja, aki súlyosan megbetegedett, esetleg tragédia történt vele. Talán az év végi számvetéssel és az új évi célok kitűzésével magunk mögött tudjuk hagyni a rossz emlékeket és történéseket. Hiszen csak akkor van jövőnk, ha képesek vagyunk továbblépni, képesek vagyunk pozitív célokat kitűzni – hívta fel a figyelmet Balogh Beáta.

 

Az újévi fogadalmakkal kapcsolatban kiemelte: ilyenkor az emberek általában a vágyaikat fogalmazzák meg, és mindazt, amit meg szeretnének valósítani az új évben. Tipikus elhatározások a fogyás, a több mozgás, a több pihenés, az izgalmas utazások. Kérdés persze, hogy mindezek reális célok-e, van-e arra esély, hogy az ember mindezt megvalósítsa. Hiába határozza el valaki, hogy le akar fogyni, ha jól tudja, hogy nem fogja tudni betartani a diétát, nem tud lemondani a sütiről és a lustálkodásról. Érdemes tehát reális célokat kitűzni magunk elé. Lehet persze álmodozni is, de ezek maradjanak meg a vágyakozás szintjén, amiknek a teljesülése a szerencsén is múlik. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy céljaink megvalósításáért tennünk is kell, figyelmeztetett a klinikai szakpszichológus.

 

Tegyünk érte!

 

– Célokra azonban mindig szükség van. Persze nem biztos, hogy ezek kitűzését feltétlenül az újévhez kell kötni. A lelki egészség szempontjából azonban mindenképp érdemes végiggondolnunk, hogy az előttünk álló évben miként szeretnénk élni, szeretnénk-e változásokat. Érdemes egyfajta „könyvelést” végezni. Különválasztani a vágyakat, a reális célokat, és tisztázni, hogy azok elérése érdekében mit kell tennünk. Az elérhető célok mindenképp előrevisznek és motiválnak. Nem kell mindig hatalmas dolgokra gondolni. Lehetnek ezek kicsi, apró lépések is. Például ha valaki belefog a lakása felújításába, akkor célul tűzheti ki, hogy a következő évben csak egy helyiséget hoz rendbe. Azt is érdemes tudatosítani, hogy ha céljainkat mégsem sikerül megvalósítani, akkor sem dől össze a világ, de ha tettünk értük, akkor az elégedettséggel tölthet el bennünket. Nehezebb lehet a dolgunk, ha máson is múlik a célunk elérése. Ilyenkor érdemes az illetővel leülni és megbeszélni, mik a terveink. Lehetséges, hogy egy másik emberrel együtt sikerül teljesíteni az elképzelésünket. A boldog élethez nagyon jó, stabil alapot biztosítanak a célok. Ha nem vagyunk motiváltak, ha nincs miért tanulni, dolgozni, szeretni, akkor az ember úgy érzi, hogy magára maradt. Akkor pedig könnyen juthat arra a következtetésre, hogy nincs miért élni – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve: újévi kívánságként mindenkinek vágyai, céljai teljesülését kívánja.

 

(A borítóképen: A fogyókúra is lehet cél a következő évre, de tegyünk is érte!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában