Nem ezt ígérték!

2022.01.12. 17:30

Azt mondták, csak gallyaznak, de végül fakivágás is lett belőle

Tudták előre, hogy fákat kell kivágni, de elfelejtették közölni a környéken élőkkel.

ÉM

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala január 3-án tette közzé, hogy összességében két napon át tartó fasorgondozás kezdődik Miskolcon. Ez mindenképpen örömteli hír volt, hiszen a város faállománya igényli az ilyen beavatkozást, amely azt is megelőzheti, hogy az igencsak hektikus időjárási körülmények között egy-egy szélvihar úgy megrongálja a növényeket, hogy a letört ágak, gallyak komoly balesetet okozzanak.
 

Nem ezt ígérték! 
 

A munkákkal kapcsolatos közlés szerint a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. végzi az ütemezett fasorgondozást – mint közben kiderült – külső vállalkozó bevonásával. A grandiózus munkát előre ütemezték, és közölték, hogy az Eperjesi, a Zombori, a Kassai, a Madarász Viktor, a Batthyány Lajos, a Görömbölyi és a Vár utca után a Szigligeti tér, az Erzsébet királyné útja, valamint a Horváth Lajos utca következik, de végeznek gallyazást a Szemere kertben, a Sütő János és a Fürdő utcában. 

 

A munkálatok – annak rendje és módja szerint – el is indultak. Először – a kiadott ütemtervnek megfelelően – az Eperjesi utcában jelentek meg a fasorgondozók. Az utcában végig az egyik oldalon egy szép vadgesztenyesor található. Rá is fér a karbantartás a fasorra, hiszen akad a fákon bőven elhalt gally. 

 

Az első napi munkák után az ott lakók és az arra járók azt látták, hogy a fák megszépülnek a fasorgondozók keze munkája nyomán. Néhány arra járóban a gyanú már ekkor felmerült, hogy ennyivel nem elégednek meg a gallyazók, hiszen az utcában nem egy olyan gesztenyefa volt, amelyet kihagytak a gallyazásból. Másnap, harmadnap kiderült, hogy a gyanú jogos volt. Az utcában ugyanis öt fát egyszerűen kivágtak. Minden előzetes figyelmeztetés nélkül. 

 

Próbáltunk utánajárni a helyzetnek, de sem a terület önkormányzati képviselője, dr. Mokrai Mihály, sem Czifrusz Natália, a város főkertésze nem válaszolt kérdéseinkre, hogy ki és miért rendelte a fák kivágását, különösen úgy, hogy a fasorgondozásról szóló tájékoztatásban ilyen nem szerepelt. Nem vitatható, hogy a fák állapota esetleg a kivágást vonta maga után, de ezt minimum illett volna közölni a környéken élőkkel. Ugyanis így maradt egy erősen megcsonkított gesztenyefasor, amely már korántsem olyan esztétikus, mint korábban. 

 

Azt is szerettük volna megtudni, hogy mikor pótolják a kivágott fákat. Korábban arról volt szó, hogy minden kivágott helyett kettőt ültetnek. Várjuk a fejleményeket!
 

(A borítóképen: Kivágás előtti állapot. Még nem volt sejthető az eredmény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában