Ökumenikus imahét

2022.01.18. 11:00

Az ökumené jegyében találkoznak Miskolcon is

A világ kereszténységének egységéért könyörögnek szerte az országban.

Detzky Anna

Országos ökumenikus imahetet tartanak 2022. január 16–23. között, amelyet Miskolcon hétfőtől szombatig rendeznek meg. Idén helyben a római katolikus, görögkatolikus, református, evangélikus és metodista egyház kapcsolódik be a rendezvénybe. A nagyszabású programsorozat célja, hogy a felekezetek egységéért, békés együttéléséért könyörögjenek, ami ma az elerőtlenedő keresztény Európában aktuálisabb, mint valaha. A hét témája még vízkereszthez is kötődően a három bölcs látogatása az Úr Jézusnál, a Közel(-Közép)-Keleti Egyházak Tanácsa (MECC) javaslatára. A bölcsek a betlehemi csillagot követték, amit kiemelt szimbólumként kezelnek a héten. A szervező egyházi tanács azon a területen működik, ahol a legnagyobb a keresztényüldözés a világon. Emiatt fontos imatéma lesz a Szentföld és szomszédainak békessége.

 

Az imádság összeköt

 

A miskolci alkalmakat a járványügyi előírások figyelembevételével tartják meg, és online is megtekinthetők lesznek, de személyesen is minden érdeklődőt várnak szeretettel. A résztvevők a különféle igehirdetések liturgiái segítségével megismerkedhetnek a többi keresztény közösség szokásaival, értékeivel. A személyes kapcsolatok pedig közelebb hozhatják egymáshoz lélekben a híveket, akár maradandó barátságok születhetnek. A beérkező perselyadományokat jótékony célra, egységesen a Covid–19-árvák javára ajánlják fel, a Regőczi István Alapítványon keresztül, annak közreműködésével.

Miskolci helyszínek

17 órától (online is: a közösségek YouTube-csatornáin és Facebook-oldalain)

Január 17-én a belvárosi református templomban igét hirdetett Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, imádkozott: Kovács Zoltán metodista lelkipásztor.

Január 18., Mindszenti katolikus templom. A liturgiát vezeti: Ternyák Csaba római katolikus érsek, Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, Lackner Pál nyugalmazott evangélikus püspök és Pásztor Dániel református püspök részvételével.

Január 19., belvárosi evangélikus templom. Igét hirdet: Szabó Sándor református lelkipásztor. Imádkozik: Szemerszki Mihály görögkatolikus parókus.

Január 20., Búza téri görögkatolikus székesegyház. Igét hirdet: Almási Ferenc református lelkipásztor. Imádkozik: Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi evangélikus lelkész.

Január 21., avasi református templom. Igét hirdet: Sándor Frigyes evangélikus esperes. Imádkozik: Szalkai József minorita szerzetes és plébános.

Január 22., Deszkatemplom. Igét hirdet: Juhász Ferenc római katolikus plébános. Imádkozik: Hangó István református lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában