Miskolci Egyetem

2022.01.07. 15:30

A vizsgaidőszakról szól most leginkább a hallgatók élete

December közepétől január végéig tart a Miskolci Egyetemen a 2021/2022-es tanév első félévének vizsgaidőszaka.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Az oktatási intézményben járva a diákok kisebb-nagyobb csoportokba tömörülve várták, hogy számot adhassanak tudásukról, vagy épp a vizsgán történteket, élményeiket osztották meg egymással. 

 

Így tett a másodéves bölcsészhallgató, Mészáros Réka is, aki szaktársaival az épület előtt beszélgetve engedte ki a fáradt gőzt. Mondattanvizsgáról érkeztek a fiatalok, teljesítményükkel egyikük sem volt megelégedve. Réka az Északnak elmondta, hogy még három vizsgája maradt hátra. Mivel az összeset januárra hagyta, így már az ünnepi időszak sem volt számára gondtalan. Általában nem stresszel, ha előadást kell tartania valamelyik órán, az jobban megviseli. Szaktársa, Seres Norbert belátta, hogy többet kellett volna készülnie, az órákon jobban odafigyelnie, de mivel tanulmányai mellett rengeteget dolgozik és sportol is, így ez nem mindig megy neki gördülékenyen. 

 

– Szerettem az online felületen keresztül történő vizsgázást, mivel otthonról dolgozom, egyszerűbb volt összeszervezni az alkalmakat. Nem kellett az utazással napi két órát töltenem – emelte ki. 

 

Hudák Vivien és csoporttársa, Bajzát Dávid negyedik évfolyamos jogászként környezetjogból mérettette meg magát a szerdai napon. 

 

– Számomra nehéz ez a tárgy, nehezebben értelmezem, mint a többit, így vizsga előtt kicsit izgulok. Mivel ez a legtöbb tárgyú félévünk, eléggé sűrű ez az időszak számunkra – osztotta meg az Észak-Magyarországgal Vivien. – Kilenc tárgyunk van hat hétre, jól kell beosztani az időnket. A csoporttársakkal igyekszünk megosztani a jegyzeteket és tartani egymásban a lelket – tette hozzá Dávid. 

 

– Abból a szempontból könnyű vizsgaidőszak elé néztem, hogy nem sok valódi vizsgám van a szó hagyományos értelmében. Gyakorlatilag kettő, a többit elővizsgával és beadandókkal vagy csak beadandókkal teljesítem, teljesítettem már korábban. Ennek egyedül az a hátulütője, hogy sokat kell majd írni, de abból a szempontból hasznos, hogy a gyakorlati tudásunkat méri fel a puszta magolás helyett – fogalmazott Dániel, aki politikatudomány mesterképzésen tanul.

 

A felkészülés tárgyfüggő 

 

– Összesen 11 tárgyam van ebben a félévben, ebből egyelőre ötöt sikerült letudni, közben a beadandóknak is nekikezdtem. Nem mondanám stresszesnek ezt a periódust, igazából sokat segít az, hogy olyan dolgokat tanulok, amelyek érdekelnek. A felkészülés tárgyfüggő, ha könnyen tanulható, akkor elég nekem a vizsga előtti napon átolvasnom egyszer vagy kétszer a jegyzeteimet. A beadandókra pedig ideális esetben 3-4 napot hagyok, először elvégzem a kutatómunkát, forrást gyűjtök – folytatta. – Örülök a jelenléti vizsgázásnak. Személyesebb, a téma megvitatására, további beszélgetésre is lehetőséget ad az oktatóval. Ez az első félévem mesterképzésen, kíváncsi leszek, hogy mit hoz a jövő, de úgy látom, a vírushelyzet már nem fog közbeszólni. Nem szeretnék még egy online államvizsgát – hangsúlyozta az egyetemista.

 

(A borítóképen: Egyetemisták vizsgaidőszakban a Miskolci Egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában