Véradás

2021.12.02. 17:30

Életet menthet egy véradással

Kitüntetéseket, emléklapokat vehettek át szerdán a rendszeres véradók.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Sokszoros véradóit köszöntötte szerdán a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Miskolcon, a megyeházán. Volt, aki már a 90., 100. véradásának elismeréseként vehetett át kitüntetést.

Szükség van rá

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy hazánk biztonságos vérellátása közös ügyünk” – fogalmazott az ünnepségen Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőbeszédében.

„Ebben a nehéz, járványos időszakban különösen fontos, hogy mindenki, aki teheti, segítse bajba jutott embertársait. A járvány idején is történnek balesetek, műtétek, olyan beavatkozások, melyekhez nélkülözhetetlen az emberi vér. Csupán néhány perc az életünkből, és az adott négy deciliter vér három ember életét mentheti meg” – hangsúlyozta az elnök, aki mint mondta, maga is többszörös véradó.

Az elnök asszony hozzátette: nagy tisztelet jár a véradóknak, a Magyar Vöröskeresztnek és az Országos Vérellátó Szolgálatnak.

A járvány ellenére

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója úgy fogalmazott, a rendszeres véradók felelősségteljes gondolkodását bizonyítja, hogy a világjárvány ellenére az elmúlt másfél-két évben is átérezték a véradás fontosságát. Jól tudják, hogy szükség van a segítségükre a folyamatos betegellátás érdekében, hiszen a vérigényes műtéteket nélkülük nem lehetne elvégezni.

„Tavaly nem tartottunk ünnepséget, mert akkor a járványügyi szabályok nem tették lehetővé, most azonban együtt lehetünk. Azért is fontos ez, mert a Vöröskereszt olyan közösségi szervezet, ahol a véradókkal naponta találkozunk, velük együttműködünk. Jó, hogy most ünnepség keretében is van alkalom a találkozásra. A járvány miatt számos területen megváltozott az életünk, így a véradásokon is új szabályokat kellett bevezetnünk. Kötelező a maszkhasználat és a testhőmérés a véradók, a véradást szervezők és a vérellátók dolgozóinak érdekében. Ebben az évben változtak a véradótervek is. Mivel a tanév nagy részében digitális oktatás volt, nem tudtunk véradást szervezni az oktatási intézményekben. Azonban hálásak vagyunk azon intézményeknek, nagyobb cégeknek, amik a jelenlegi helyzetben is helyet és lehetőséget biztosítanak tanulóik, dolgozóik számára annak érdekében, hogy helyben tudjanak vért adni” – emelte ki Grubert Roland.

Hozzátette: minden évben azokat a véradókat tüntetik ki, akik valamilyen kerek számhoz értek a véradásban. Ők több évtizede tesznek tanúbizonyságot felelősségteljes gondolkodásukról.

Véradás százszor

Lukács László 100-szoros véradóként vett részt az ünnepségen, ahogy ő fogalmazott, sikerült belépnie a 100-as klubba.

Az Északnak elmondta: amikor betöltötte a 18. életévét, elsődleges szempont volt számára, hogy ő is véradó legyen, akár a szülei. Keresztény reformátusként arra is gondolt, hogy ha Jézus a vérét adta az emberekért, akkor ő is szívesen adja a vérét másokért, természetesen nem olyan értelemben, mint Jézus. „Hatalmas dolog az is, amikor az ember a szívével és a lelkével is megérti, hogy a véradással életet menthet” – tette hozzá László, aki egyébként a Hernádnémeti Református Általános Iskola pedagógusa.

(A borítóképen: A többszörös véradók önzetlenségét ismerték el a Vöröskereszt ünnepségén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában