Légszennyezettség

2021.11.01. 12:21

Nem javul a levegő minősége

20201028 Szeged Légszennyezettség magasabb fűtési szezon idején. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: füstölő kémény

Forrás: ÉM

Fotó: Frank Yvette

Noha az ország több területén csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de északkeleten továbbra is vannak egészségtelen és veszélyes minősítésű települések is, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss térképes adataiból. Az látható, hogy a veszélyes szintet jelentő, piros szín jelzi Sajószentpéter levegőminőségét, míg Miskolc, Kazincbarcika és Putnok levegője sajnos továbbra is narancssárga színnel van feltüntetve, tehát az egészségtelen kategóriába sorolható.

A temetői látogatások miatti megnövekedett gépjárműforgalom is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem javul kellőképpen a szálló por okozta légszennyezettség mértéke.

A NNK korábbi közleményében arra is figyelmeztetett, hogy rossz levegőminőség esetén a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ebben az esetben érdemes a kezelőorvoshoz fordulni. Javasolják azt is, hogy mindig legyen kéznél a beteg készenléti gyógyszere (pl.: inhalátor). Veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetben.

A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban. Egészségünk megóvása érdekében ne szennyezzük környezetünket, mellőzzük a helytelen fűtési módok alkalmazását, illetve a zöldhulladék égetését! – zárja közleményét a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában