Covid–19

2021.11.07. 15:30

„Az oltatlanok hulláma lesz a mostani”

A szakember figyelmeztet: akár kötelező, akár nem, zsúfolt helyeken hordjunk maszkot!

Hegyi Erika

20211104 Szeged Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország A covid elleni 3. oltásra sokan jelentkeztek.

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

Hazánkban is egyre erősödik a koronavírus-járvány, péntek reggelre 83-an haltak meg a fertőzés okozta szövődmények miatt. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, virológus, egyetemi tanár szerint több oka is van az egyre aggasztóbb számoknak.

Nem magánügy

– Az egyik valószínű ok, hogy Magyarország eddig a legszabadabb ország volt Európában a járványügyi korlátozásokat tekintve. Sokáig még maszkot sem volt kötelező viselni sehol – jelezte elöljáróban a szakember. – A járványhelyzet romlásának fő oka azonban hazánk átoltottsági állapota. Ugyanis jelen van az úgynevezett kelet–nyugati vakcinaszakadék, azaz a keleti régió országaiban jóval alacsonyabb az oltási hajlandóság, mint nyugaton. Ez egyrészt a történelmi hagyományokra vezethető vissza. Az egykori szocialista országokban élő emberek kevésbé bíznak az államban, az állami egészségügyi intézményekben. Az is gond, hogy ezekben az országokban különböző téveszmék uralkodnak. Két olyan vonal van, amely rossz irányba viszi a járvány elleni védekezést, mégis óriási hatással van az emberekre. Az egyik a „fehér köpenyes népámítók”, olyan orvosok és gyógyszerészek, akik a tudományos konszenzussal szemben üzleti vagy politikai érdekek miatt valótlanságot állítanak a védőoltásokról, a vírusról és a járványról. A másik a „szabadságharcos entellektüelek”, néhány igen hangos bölcsész, jogász, újságíró és politológus, akik a testünk feletti önrendelkezés szabadságát és a korlátok nélküli életet hirdetik. Eközben szemet hunynak afölött, hogy egy fertőző betegség teljesen más, mint más betegségek. Meg kellene érteniük, hogy a fertőző betegség nem az egyén magánügye, hiszen épp az a veszélye, hogy terjeszthető – hangsúlyozta Boldogkői Zsolt, hozzátéve –; a járvány erősödésének harmadik oka, hogy hűvös, őszi idő van, alacsony UV-szinttel, és az emberek többet tartózkodnak zárt terekben. Mindez kedvez a vírus terjedésének.

Arra azonban nem tudott pontos választ adni, hogy a fertőzöttek, a kórházba kerülők és a halottak száma meddig emelkedhet hazánkban.

Nem tudni

Mint mondta, ezt a járványt még a matematikusok sem tudják pontosan megjósolni. Két egymással ellentétes jelenséget figyelhetünk meg benne. Az egyik, hogy a tavaszi hullámhoz képest sokkal magasabb az oltottak és a betegségen átesettek száma. A másik viszont, hogy a delta-variánsnak jóval nagyobb a terjedőképessége az eredeti vírusnál.

– Pontosan azt sem tudjuk, hogy mennyire vagyunk védettek, mert csak a beoltottak száma és a fertőzésen teszttel igazoltak száma áll a rendelkezésünkre. Az szintén nem ismert, hogy mennyire vagyunk fertőzöttek, hiszen nem tesztelünk mindenkit. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy egyes vakcinák hatása meddig tart, de azt is figyelembe kell venni, hogy a gyenge immunrendszerű, idős embereket a legjobb vakcina sem védi megfelelően. A védőoltás ugyanis nem arról szól, hogy meggyógyítja az embert, hanem arról, hogy védekezésre serkenti az immunrendszerét. Akinek azonban gyenge az immunrendszere, az immunválasza sem lesz elég hatásos – magyarázta a szakember.

Erősebben fertőz

Rámutatott: a delta-variánstól tartani kell, hiszen erősebb a fertőzőképessége az eredeti vírusénál. Ez annak köszönhető, hogy hatékonyan ismeri föl azt a receptort, ami által bejut a sejtbe. A másik pedig, hogy olyan mutáció is keletkezett e törzsben, ami az immunrendszer hatásai ellen hatékonyabban véd.

Fontos, hogy zárt terekben most már hordjuk a maszkot

Boldogkői Zsolt

– Lehet, hogy más okai is vannak a gyors fertőzőképességének, de erre vonatkozó ismeretek egyelőre nem állnak rendelkezésre. Mivel a delta-variáns gyorsabban fertőz, alacsonyabb dózis is elegendő ahhoz, hogy valaki elkapja. Elég lehet, ha elmegyünk egymás mellett például egy zsúfolt boltban, és máris megfertőződtünk. Nem tudni egyelőre, mikor és milyen szinten fog csúcsosodni a járvány, de az biztos, a negyedik hullám az oltatlanok hulláma lesz. Ezt bizonyítják a nemzetközi adatok is – jelezte Boldogkői Zsolt.

Majd hangsúlyozta, zárt terekben most már hordjuk a maszkot!

(A borítóképen: Az oltás az egyetlen hatékony megoldás a járvány visszaszorítására)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában