tanácsadás

2021.10.19. 17:30

Ingyentanácsok felújításhoz

Energiahatékonysági beruházást tervezőknek nyújt segítséget a mérnökkamara.

20210810 Fűzvölgy Fűzvölgyi fejlesztések, a faluház külső szigeteléét újítják meg. Képen: Magyar László szigetelést végző munkás Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH

Forrás: MW

Fotó: Szakony Attila

Térítésmentesen ad energetikai útmutatást magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak a Magyar Mérnöki Kamara. Az energetikusok, épületgépészek, építőmérnökök által nyújtott tanácsadás a nyílászárók cseréjétől a falak szigetelésén, a megújuló energia használatán át a fűtési, elektromos rendszerek kiépítéséig alkalmazott technológiák megújításáig minden beruházásra kiterjedhet.

Az épületfelújítást tervezők nem mindig vannak tisztában azzal, mi lenne számukra a legfontosabb, egyben a leghatékonyabb energetikai fejlesztés. Ha energiamegtakarításról van szó, a legtöbben először a nyílászárók cseréjében gondolkodnak, pedig az energetikus szakemberek szerint azzal csupán 6-8 százalékos megtakarítás érhető el. Ezzel szemben egy 1960-as években épült ingatlan padlásszigetelésével önmagában mintegy 30 százaléknyi fűtési energia spórolható meg, a beruházás mintegy félmillió forintos költsége pedig 4-5 év alatt megtérül. Az ablakcserénél ugyancsak hatékonyabb homlokzatszigeteléstől 15-30 százalékos megtakarítás remélhető, de hatékony megoldás e tekintetben a lábazatszigetelés is – állítják.

A legmegfelelőbb energiahatékonysági megoldás kiválasztása azonban épületenként eltérő. Az egyedi esetekre szabott konkrét tervek kialakításában nyújthat segítséget a beruházást tervezők számára a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) ingyenesen elérhető szolgáltatása, amely segít feltérképezni az energiamegtakarítás lehetőségét és annak mértékét. Tájékoztatást nyújtanak emellett az elérhető energiahatékonysági pályázatokról és az épületek energiahatékonysági jellemzőinek tanúsításáról. Az igénybevétel feltétele csupán annyi, hogy a beruházó tájékoztassa a kamarát a tanácsadást követően megvalósított fejlesztésről.

Annak érdekében, hogy a tanácsadás megfelelően megalapozott és dokumentált legyen, az MMK összeállított egy állapotfelvételi adatlapot a lakossági érdeklődőknek, amely képet ad az általuk használt épület legfontosabb energetikai jellemzőiről, illetve a mindennapi élettel összefüggő energiafelhasználási szokásokról. A későbbi összehasonlíthatóság érdekében ez lesz a kiinduló állapot, így a tanácsadás is valóságos adatok elemzésére támaszkodhat. Ezzel összevetve lehet majd az elvégzett módosítások utáni állapotot meghatározni.

Amire szükség van

A szolgáltatás az oldalon keresztül igényelhető, igénybevételéhez pedig szükség van többek között a havi vagy éves elszámoló villanyszámlára, gázszámlára, az épületet bemutató tervrajzra, helyszínrajzra, az építéssel kapcsolatos információkra, és ha készült ilyen, a hiteles energetikai tanúsítványra.

A tanácsadói hálózat jelenleg online és postai úton érhető el. Személyes konzultációra egyelőre nincs lehetőség, de a mérnökkamara honlapján azt írják: folyamatban van a területi tanácsadó hálózatuk létrehozása.

(A borítóképen: A legmegfelelőbb energiahatékonysági megoldás kiválasztása épületenként eltérő (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában