adományozás

2021.10.08. 14:00

Az állatokon segítettek a gyerekek

Két hónapig biztosan lesz mit enniük a menhelyi kutyáknak a Szabó Lőrinc-iskola diákjai jóvoltából.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Az állatok világnapja alkalmából a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola diákjai körülbelül 400 kilogramm állateledelt és tisztítószert gyűjtöttek a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) menhelyének és a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítványon keresztül a gyepmesteri telep védenceinek egy adománygyűjtési sorozat részeként, amelybe több iskola és óvoda is bekapcsolódott. A MÁSA munkatársainak 2021. október 7-én adták át az adományt, Galagonya kutyus társaságában.

Felelős állattartásért

– Működik egy ökocsoportunk, amely gyűjtést kezdeményezett az egész iskolában. Továbbá rajzkiállítást is szerveztünk a hagyományosan megtartott állatok világnapja apropóján – mondta Lengyel Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – Szabó Lőrincet idézve jelmondatunk, a „Jobb lesz a jó, ha te is akarod!” jegyében szerveztük ezt az akciót is. Az összegyűjtött szárazeledelekkel, konzervekkel, jutalomfalatokkal, takarókkal, plüssállatokkal és tisztítószerekkel próbáljuk támogatni a menhelyen élő állatok életét. A tanulók közül többen vágynak rá, hogy háziállatuk legyen, de az ezzel járó hosszú távú felelősséget még nem igazán érzik át. Fontos, hogy beszéljünk róla nekik, hogy nagyon sok állat köt ki menhelyen. Ilyenkor tudatosodik bennük az is, hogy onnan is elhozhatnak kedvencet.

Ökoiskolai feladatok

A Szabó Lőrinc-iskola örökös ökoiskolai címmel rendelkezik.

– Minden osztálynak vannak szelektív hulladékgyűjtő tárolóedényei. Ökokommandó is működik, amelynek tagjai figyelnek rá, hogy a lámpák le legyenek kapcsolva. Épületünk egy energetikai pályázat keretében napelemeket is kapott. Fákat ültettünk, növényeket gondozunk és az udvart tujasorral zöldítettük. Évente tartunk fenntarthatósági témahetet. A gyerekeket megtanítjuk rá, hogy mennyire fontos a fogyasztói társadalomban, hogy mit használnak, hogyan takarékoskodnak, és mennyire alkalmaznak tartós eszközöket – fejtette ki az igazgatóhelyettes.

Jótékony iskolák, óvodák

A diákok segítettek bepakolni a temérdek adományt a MÁSA kisbuszába.

– Hétfőtől egészen jövő hét szerdáig naponta két-három iskolába megyünk a világnap alkalmából. A megyében több helyen – Miskolc, Sajószentpéter, Tiszaújváros – saját kezdeményezésre gyűjtöttek nekünk adományt – számolt be Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telephelyvezetője. – A teljes tápmennyiség körülbelül két hónapra elegendő árváink számára, amiért igazán hálásak vagyunk. Most Galagonyával, ezzel a nagy testű, de jámbor, 3 éves, keverék kutyussal látogattam el ide, aki öt hónapja került be a menhelyre az erdő széléről. Egy plüss-szívet dobtak mellé, amelyet mindenhová hurcol magával. Emberekkel és állatokkal is rendkívül barátságos.

(A borítóképen: Galagonya is örült a gyermektársaságnak és az adománynak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában