pihenőpark

2021.10.29. 20:00

A környezetvédő aggódik a Tündérkert sorsáért

A vízügyi hatóság megerősítette, a Tündérkert nem eladható. Van azonban egy másik ügy is.

Hegyi Erika

20211013 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Tündérkerti képek.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Tovább bonyolódik a Diósgyőri vár szomszédságában fekvő úgynevezett Tündérkert területének eladási ügye. Az elmúlt napokban írtunk arról, hogy a bérlő szeretné megvásárolni az ingatlant, a miskolci önkormányzat hetilapjában pedig meg is jelent egy hirdetés, miszerint a 15 ezer 718 négyzetméteres beépítetlen terület eladóvá vált, közel 65 millió forintért. Tudomásunkra jutott azonban, hogy a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi és Vízvédelmi Hatósága levelet juttatott el a miskolci önkormányzathoz, melyben felhívja a figyelmet: a területet nem lehet értékesíteni. Kérdéseket küldtünk a hatóságnak az üggyel kapcsolatban, melyekre megérkezett a válasz.

Ebből megtudhatjuk: a szóban forgó ingatlan érinti a Miskolc ivóvízellátásába bekapcsolt hideg vizes karsztforrások védőterületeit és védőidomait. Az ivóvízellátást biztosító hideg vizes karsztforrások belső védőövezeti érintettsége miatt a hatályos jogszabályok alapján az övezetet magában foglaló földrészlet, függetlenül a rajta lévő építmény tulajdonjogától, kizárólag önkormányzati vagy állami tulajdonban állhat. A hatóság hozzátette: észlelve az ingatlan eladási szándékával kapcsolatos híreket, október 15-én a fentiekről tájékoztatást küldött Miskolc önkormányzatának.

Írásban kérdeztük a miskolci önkormányzatot, fenntartja-e a Tündérkert területének eladási szándékát, de választ nem kaptunk.

Halak pusztultak

Van azonban egy másik ügy is, ami élénk közérdeklődésre tart számot a szépen kialakított park kapcsán. F. Nagy Zsuzsához, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökéhez október 11-én érkeztek a jelzések, hogy a kert területén elapadtak a vízfolyások, és a keleti oldalon található kis tó is kiszáradt. Emiatt a halak és egyéb élőlények százával pusztultak ki. Volt, aki vödörbe mentette a halakat, amikor még éltek. A környezetvédő bejelentést tett az üggyel kapcsolatban Miskolc jegyzőjének mint állatvédelmi hatóságnak. A jegyző ezt továbbította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

– Innen két főosztálytól kaptam választ. Az agrárügyi főosztály azt írta, hogy a Tündérkert tava nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterület, ezért a halgazdálkodási hatóságnak további intézkedésre nincs lehetősége. A hatósági állatorvos pedig azt válaszolta, hogy telefonon kereste meg a terület bérlőjét, aki azt válaszolta, hogy nem tud a halpusztulásról, a parkban minden rendben van, de a személyes találkozótól elzárkózott. A hatósági orvos az október 22-én tett helyszíni szemle során elpusztult halakat nem talált – sorolta F. Nagy Zsuzsa.

Mint fogalmazott, tulajdonképpen egyik hatóság sem intézkedett, pedig egyértelmű, hogy környezetkárosításról van szó. Az önkormányzatnak a bérbe adott területen hatásvizsgálatot kellene végeztetnie, majd kezelési tervet írnia, hogy megnyugtató legyen a park sorsa. A környezetvédő a közeljövőben jelzi aggályait a rendőrségnek, a főállatorvosnak és ismételten Miskolc jegyzőjének.

(A borítóképen: A kert területén elapadtak a vízfolyások)

Olvassa el korábbi cikkünket is a témával kapcsolatban:

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tunderkert-hamarosan-nyit-5905118/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-bezarjak-felujitjak-a-miskolci-tunderkertet-5846906/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában