Támogatás

2021.09.24. 16:23

Sokan elhatárolódnak, Jakab Péter kiáll az ózdi alpolgármester mellett – Frissítve

A Momentum, az MSZP és az LMP elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól, Jakab Péter viszont kiáll mellette. A Jobbik elnöke szerint az ellenzéki szavazó nem elhatárolódásokat vár, hanem összefogást.

20210621 Békéscsaba A Jobbik a Petőfi ligetben tartott sajtótájékoztatót. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Jakab Péter, országgyűlési képviselő, a Jobbik elnöke

Fotó: MW

Cáfolja volt párttársa, hogy Farkas Péter Barnabás – a borsodi 3-as választókörzet előválasztási jelöltje – a náci Harmadik Birodalmat idéző üdvözlésre hasonlító mozdulata integetés lett volna, ahogy azt Farkas állítja. A Momentum, az MSZP és az LMP pedig elhatárolódott tőle. Jakab Péter szerint a választó nem elhatárolódásokat vár, hanem összefogást.

Farkas Péter Barnabás jobbikos politikusról – a borsodi 3-as választókörzet egyik előválasztási jelöltjéről – a minap olyan fotó került elő 2018-ból, amelyen egy lengyelországi múzeumban, zsidóellenes feliratokkal telefirkát épület előtt áll, és náci karlendítésre hasonlító mozdulatot tesz. Az előválasztás jelöltje azzal védekezett, hogy ő csak integetett társainak. Fidrus Péter – aki ez év januárban lépett ki a jobbikból – szintén ott volt a chorzówi találkozón, ahol a kép készült. Fidrus határozottan cáfolja Farkast: „Ez a mozdulat abszolút nem félreérthető, már csak azért sem, mert magam is személyesen jelen voltam ezen a chorzówi találkozón, tehát Farkas Péter Barnabás nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy tömegnek integetett, semmiféle tömeg nem volt„– szögezte le Fidrus Péter. A képviselő szerint Farkas Péter Barnabás méltatlanná vált hivatalára, ezért rendkívüli testületi ülés keretében vele szemben bizalmatlansági indítványt terjeszt majd elő – számolt be róla az ATV.

Az ügy kirobbanása után a Momentum, az MSZP és az LMP is elhatárolódott Farkastól. A momentumosok azt írták az eset kapcsán, hogy az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálják,és a továbbiakban nem támogatják kampányát az ellenzéki előválasztáson. Az MSZP közleményében azt írta, „szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés”.

Farkas Péter Barnabás azt állítja, hogy csak integetett

Hangsúlyozták: „emberi és politikai hitvallásunk egybecseng a Mazsihisz állásfoglalásával, mely szerint annak, aki antiszemita nézeteket képvisel, és kisebbségek ellen uszít, nincs helye a magyar politikában, médiában, illetve közhivatalban”. A szocialisták felszólították Farkas Péter Barnabást, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, az indulását még támogató pártokat – a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat – pedig arra kérik, kövessék a Momentum példáját, és vonják vissza a támogatásukat a képviselőtől. (Az MSZP-Párbeszéd Kiss Sándor személyében külön indított jelöltet – a szerk.) A Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint sincs helye a magyar politikai életben, médiában és közhivatalban olyan közéleti személyiségnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen is így tesz. Közleményükben hangsúlyozták: következetesen elítélnek minden szélsőséges, antiszemita, vagy bármilyen kisebbség ellen irányuló uszítást. Azt javasolták, a Jobbik képviselő-jelöltje látogasson el a holokauszt központba, és ott adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek arról, hogy nem számít a szélsőséges eszméket vallók támogatására.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke megkeresésünkre azt írta: nem hisz Fidrus Péternek. Az ellenzéki szavazó nem elhatárolódásokat vár, hanem összefogást, „én is az összefogást támogatom”, Farkas Péter Barnabás az egyetlen, aki le tudja győzni a Fideszt. Levelében kiemelte: Farkas Péter Barnabás nyilatkozott arról, hogy nem számít a szélsőségesek szavazataira, emellett elfogadja a Mazsihisz meghívását a Holokauszt emlékközpontba. A Jobbik pedig már akkor megtette állásfoglalását, amikor 2020-ban az általa vezetett elnökség elfogadta a Jobbik Elvi Nyilatkozatát, mely szerint nem vállalnak közösséget a szélsőségesekkel.

Pénteken újabb nyilatkozat látott napvilágot: Karácsony Gergely szerint sem lehet ellenzéki jelölt a botrányba keveredett ózdi alpolgármester. A főpolgármester azt mondta, a karlendítés „nem fér bele” az ellenzéki együttműködés közös alapértékeibe.

Szombaton újabb párt, az LMP is bejelentette, hogy nem támogatja tovább Farkas Péter Barnabást – írja a telex.hu.

(A borítóképen: Jakab Péter, a Jobbik elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában