Kerékpárút

2021.09.23. 18:00

Biztonságban két keréken

Hivatalosan is átadták az Encs és Méra közötti kerékpárutat szerdán délután.

Balogh Csilla

Fotó: Ádám János

Közlekedésbiztonsági szempontból jelentős az a beruházás, amelynek keretében 1950 méteren új belterületi kerékpárutat építettek, illetve 1750 méteren a meglévőt korszerűsítették Encs és Méra között, így a kerékpárút teljesen összeköti egymással a két borsodi települést. „Úgy vélem, nem csupán egy kerékpárutat, hanem a szabadidő hasznos eltöltésének, az egészséges életmód lehetőségének egy új színterét adtuk most át” – fogalmazott Tímár Herbert, Méra község polgármestere a kerékpárút hivatalos átadóünnepségén.

A településen élők régi vágya valósult meg a fejlesztésekkel, hiszen a biciklisták eddig csak az autóúton közlekedhettek a város és a község között. A jelenleg is működő kétsávos kerékpárút a felújítást követően két külön útként, az országos közút két oldalán irányonként egy sávban folytatódik. Tímár Herbert az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy az út természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen környezetet kímélő eszközzel és biztonságosan vált elérhetővé a piac, a szakrendelő és sok embernek a munkahelye. A kerékpárúton biztonságban vannak a gyerekek. Nem kell értük aggódni, ha az iskolába vagy a barátaikhoz Encsre bicikliznek át. – Ez a létesítmény nemcsak a kerékpárosok, hanem a gyalogosok és az autóval közlekedők biztonságát is szolgálja – mondta.

A projekt megvalósulásáról Mikola Gergely, Encs város polgármestere beszélt. Elmondta, hogy a fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül valósult meg. Kitért arra is, hogy a kerékpárút műszaki átadása már 2020 elején megtörtént. Tényleges befejezése a pandémia és a különböző projektmódosítások miatt váratott eddig magára. Hangsúlyozta, hogy a beruházás összköltsége több mint 271 millió forint volt, mely teljes mértékben vissza nem térítendő támogatás. Tájékoztatása szerint a kormány bruttó 18 millió forinttal növelte az összeget a többletköltségek finanszírozása érdekében, melyet további fejlesztésekre fordíthatnak, például a terület zöldítésére, illetve ezt követően alakítják majd ki a már meglévő és az új szakaszokon a fedett kerékpártárolókat, a forgalomcsillapító és közlekedési biztonságot javító menetdinamikai küszöböket, valamint a kijelölt gyalogosátkelőket.

Fellendíti a turizmust

A térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd kiemelte, hogy az úttal ösztönözni is szeretnék a lakosságot, elsősorban a fiatalokat, a kerékpár használatára, mert tekerni egészséges és jó. Hozzátette: a kerékpárút-hálózat kiépítése szorosan összefügg az abaúji térség turisztikai fejlesztésével, s arra emlékeztetett, hogy a tavaly átadott Gönc és Hidasnémeti közötti szakasz rendkívül népszerű, hiszen sok turista látogat a vidékre a természeti és az épített környezet miatt. – A kerékpárutak építésével nem csupán az itt élők közlekedését könnyítjük meg, hanem fellendítjük az abaúji idegenforgalmat is – tette hozzá.

A szalagátvágás után a résztvevők közösen átkerékpároztak Encsre, ahol Gabitrial extrém kerékpáros bemutató és gyermekügyességi versenyen vettek részt az extrém kerékpáros parkban.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd, Mikola Gergely és Tímár Herbert adta át a kerékpár­utat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában