Interjú: Horváth Zitával

2021.07.24. 15:00

Tizenegy százalékkal több hallgatót tudtak felvenni a Miskolci Egyetemre

A Miskolci Egyetem rektora elégedett a csütörtöki ponthúzás után.

Hegyi Erika

20200528 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Egyetem a modellváltó egyetemek közé nyert besorolást, tehát magánegyetemmé válik – jelentette be sajtótájékoztató keretében Torma András, a felsőoktatási intézmény rektora. képen: Prof. Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Bár az idén érettségiző diákok nehezített körülmények között tanultak, mégis jól teljesítettek. Ez látszik a Miskolci Egyetem adataiból is. Az intézmény rektorát, Horváth Zitát kérdeztük.

Az egyetemi ponthatárok nyilvánosságra kerülése egyben az intézményekbe felvehető hallgatók számát is meghatározta. Elégedett az idei számokkal?

A körülményeket tekintve elégedett vagyok. Tavaly visszaesést tapasztaltunk az új hallgatók számában. Ez részben a koronavírus-járványnak volt köszönhető, részben pedig annak, hogy bemeneti kötelezettség lett legalább egy emelt szintű érettségi. Akkor országos szinten 20 százalékkal csökkent a jelentkezők és a felvett diákok száma, és a Miskolci Egyetem is tartotta ezt az országos átlagot. Idén azonban tavalyhoz képest 11 százalékkal több hallgatót tudtunk felvenni. Az eddig felvételt nyert 2204 hallgatónk nagy része állami ösztöndíjasként kezdheti meg a tanulmányait, ők 1763-an vannak.

Elégedett vagyok, hiszen figyelembe kell venni régiónk sajátos helyzetét is, és a 11 százalékos növekedés egyik évről a másikra nem kevés.

Melyek voltak az idén az egyetem legnépszerűbb képzései?

Intézményünk bizonyos esetekben követi az országos tendenciát. Minden évben népszerűek a Gazdaságtudományi Kar képzései, a jogászképzés és az informatikusképzés. Érdemes azonban a karokat önmagukhoz képest vizsgálni. Az Állam- és Jogtudományi Karnak nemcsak az osztatlan jogászképzése rendkívül népszerű, hanem az alap- és mesterképzései is. Indultak az egyetemünkön új szakok is, sikeres lett például a vegyészmérnök alapképzésünk.

Úgy tudom, különleges lesz az idei pótfelvételi, hiszen állami ösztöndíjas helyeket is hirdetnek.

Minden szakunkat meg tudjuk hirdetni, de érdemes lesz figyelni a lehetőségeket, hiszen állami ösztöndíjas helyek is lesznek azok számára, akiket nem vettek fel egyik megjelölt képzésre sem, vagy nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. A Miskolci Egyetemen lesznek ösztöndíjas képzések a műszaki, az informatikai, a gazdaságtudományi, a tanárképzés területén, de a gyógypedagógia és a szociális munka szakokra is lehet majd jelentkezni. Ez nagyon jó hír azoknak, akik nem tudtak, de szeretnének bejutni az egyetemre. A pótfelvételi időszaka július 29-e és augusztus 8-a között zajlik, a jelentkezés a felvi.hu oldalán, elektronikusan történik.

Indulnak-e szeptembertől új képzések az egyetemen?

A Bartók Béla Zeneművészeti Intézetünkben eddig tanárszakokat hirdettünk, most azonban előadó-művészeti képzéseket is tudunk indítani. A klasszikus éneket és a hangszeres szakokat is beleértve. Vannak olyan új képzéseink, amelyeket jövőre indítunk, mert még most vannak akkreditáció alatt.

Egyes képzéseken központilag meghatározott ponthatárok vannak. Ez befolyásolta-e a felvehető hallgatók számát?

Van 21, úgynevezett kiemelt szak, amelyek esetében az emberi erőforrások miniszterének van jogosultsága, hogy meghatározza a ponthatárokat. Korábban ezek a pontszámok nagyon magasak voltak, ezért két évvel ezelőtt csökkentettünk rajtuk. Az a filozófia áll mögötte, hogy kitűnő érettségivel és kitűnő középiskolai tanulmányokkal pluszpontok nélkül 400 pontot tud elérni egy érettségiző diák. Ezért a korábbi, nagyon magas, központilag meghatározott ponthatárokat 400-ra mérsékelte a miniszter. Ez alatt nem lehet bejutni az adott képzésre.

(A borítóképen: Horváth Zita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában