hálapénz

2021.07.12. 14:00

Kiskapuk lehetnek a hálapénz körül

Január 1-jétől bűncselekménynek számít a hálapénz adása és elfogadása. Mit mutat a gyakorlat?

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Vizsgálat nélkül adott versenyengedélyt magyar sportolóknak egy sportorvos, aki mindezért 40 ezer forintot kapott. Minderre a hálapénzkommandó vizsgálata derített fényt.

Egy másik, napokban megjelent hír szerint pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatot kezdeményezett egy Pest megyei kórház osztályvezető főorvosával szemben, mivel információt szereztek arról, hogy hamis orvosi igazolások kiállításával segítséget nyújt börtönbüntetésre ítélt embereknek abban, hogy elhalaszthassák büntetésük letöltését.

Bűncselekmény

Óriási változást hozott az egészségügybe az idén január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás.

A Büntető törvénykönyv szerint hálapénzt adni, elfogadni és kérni (akár ráutaló magatartással is) egyformán bűncselekmény, azaz tilos. A kiszabható büntetés egészségügyi dolgozó esetén 3 év, de különleges esetekben akár annál több is lehet. Beteg vagy hozzátartozó esetén egy év. Kisebb ajándékot azonban adhat a beteg az orvosának, a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő értékig. Ez jelenleg 8 ezer 370 forint.

Márciusban elkezdődött az egészségügyi dolgozók tesztelése. Az NVSZ megbízhatósági vizsgálatot folytathat, bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságok végezhetik.

Oltásért ötezer

Úgy tűnik azonban, hogy a rendszerben vannak kiskapuk, és kell még pár év, hogy a betegek „leszokjanak” a hálapénz adásáról, az orvosok pedig elfogadják a törvénybe foglaltakat.

Olvasóink történetei is ezt igazolták. Nevüket nem írjuk meg, hiszen kényes témáról van szó. Egyikük kistelepülésen él. Édesanyjához a háziorvos házhoz ment beadni a koronavírus elleni vakcinát. Előtte azonban már figyelmeztette olvasónkat a szociális gondozó, hogy ezért 5 ezer forintot kell adni, mert mindenki így tesz, aki otthon kapja meg az oltást. Olvasónk átnyújtotta a pénzt az orvosnak, hiszen ettől remélte, hogy ha bármikor segítségre lesz szüksége az édesanyjának, rendelkezésre áll. Másik olvasónk története is hasonló. Egy barátja kérdezte tőle, hogy az édesanyjához rendszeresen járó orvosnak odaadhatja-e a megszokott összeget. Olvasónk azt tanácsolta neki, úgyis négyszemközt lesznek, senki nem látja, mi történik, az orvos pedig tudja, hogy nem a kommandóval van dolga. Így aztán az illető továbbra is „megköszöni” a háziorvos látogatását.

Volt olyan olvasónk is, aki épp azt vetette föl, hogy az orvosok a régi betegeiktől nyugodtan elfogadhatják a hálapénzt, hiszen jól ismerik őket, és tisztában vannak azzal, hogy nem a hálapénzkommandó tagjai.

Ezt akarták

Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke úgy fogalmazott az Északnak, a hálapénzről szóló törvény átment az orvosköztudatba, de hogy mennyire tartják be, nehéz megmondani. Ő is hallott olyan pletykákat, hogy az elején még visszautasították az orvosok a hálapénzt, de aztán felbátorodtak, és most már elfogadják.

– A nagy többség azért betartja a jogszabályt. Igaz, nagyon sokan korábban sem kaptak hálapénzt, mert nem olyan munkakörben dolgoztak, ahol az szokás volt. Ott lesz nehezebb átállni, ahol eddig sok pénz forgott. A Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte, hogy rendezzék az orvosok bérét, a hálapénzt viszont vezessék ki az egészségügyből. Ez most megvalósult. A hálapénzkommandó munkája pedig hasznos, hiszen másképp nem lehet ellenőrizni az egészségügyi dolgozókat. Az NVSZ munkatársainak azonban reális helyzeteket kell felvázolniuk, pénzt senkire nem tukmálhatnak rá – fogalmazott az Északnak nyilatkozva dr. Csilek András.

(A borítóképen: „Szó sem lehet róla!” Az orvosi kamara kérte a hálapénz intézményének kivezetését)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában