felújítás

2021.06.11. 09:00

Megújulnak a miskolci minorita templom tornyai

Június második felében emelik be daruval a helyére a miskolci minorita templom új toronylefedéseit.

Detzky Anna

20210603 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Felújítják a Minorita templomot.

Fotó: Bujdos Tibor

Közel egy éve folyik a miskolci Nagyboldogasszony Minorita templom felújítása 871 millió forint kormányzati támogatásból. Az új templomtornyok egyedi látványosságot nyújtanak a Hősök terén, de a munkálatok lassan a vége felé közelednek.

Többször beázott

– Közösségünk számára hihetetlen öröm és várakozás, hogy megújulhat a templomunk, amely Miskolc város emblematikus műemlék épülete – mondta Szalkai Zoltán József atya, a minorita templom plébánosa. – Már a rendszerváltozás előtt körvonalazódott, hogy felújításra lenne szükség. Többször beázott a tető, amit önerőből próbáltunk kijavítani, de ez messze meghaladja az egyházközség anyagi forrásait. A nagyszabású beruházást a magyar kormány támogatásával tudtuk elkezdeni. A konkrét munkát nagyon komoly tervezés, engedélyeztetés, majd beszerzés alapozta meg, amely 2020. szeptember második felében kezdődött. A tornyok olyan nagy kiterjedésűek, hogy a Hősök terén kívül máshová nem tudtuk volna elhelyezni őket a felújítás idejére, amihez a város hozzájárult. Emellett kértük a kivitelezőt, hogy a munkálatok alatt is használhassák a hívek a templom belső terét.

A kivitelező Középület és Lakásépítő Zrt. komoly tapasztalattal rendelkezik templomfelújítások terén.

Eredeti mintára készül

– Az elmúlt időszakban nagyrészt műemlékekkel foglalkoztunk. Korábban a Búza téri görögkatolikus templom, a leégett Deszkatemplom és Sárospatakon a Szent Erzsébet-székesegyház felújítását is mi végeztük – tudatta Szalay Antalné, a Középület és Lakás­építő Zrt. igazgatója. – Közbeszerzési versenyen nyertük meg a minorita templom felújításának I. ütemét. Ez magába foglalja a tetőszerkezeteknek a felújítását, illetve újraépítését, valamint a templomtornyok lefedésének cseréjét. A kivitelezés előtt a templomtorony faszerkezetéről szakértői vélemény mondta ki, hogy rendkívül rossz állapotban van, amit már nem érdemes helyreállítani. A régi tornyok mintájára készítjük el az újakat, amelyeket a földön könnyebb volt legyártani. Reményeink szerint a június 19–20-ai hétvégén fogjuk daruval beemelni őket a helyükre. Ezt követően a tornyok levert, hámló vakolatait pótoljuk.

Emlékek a tűzvészből

Kiállítanák a miskolci tűzvész idejéből megmaradt szép épületelemeket és dokumentumokat.

– A munkálatok idejére védőtetőt helyeztünk el a templom főbejárata fölé, hogy a belső teret biztonságosan lehessen használni. Már elkészült a templomhajó tetőszerkezetének felújítása és cserépfedése, az északi szárnynak a felújítása és új tetőszerkezete, a nyugati mellékhajónak a kőművesjavítása, falpótlása, valamint az alapfalak fúrt szigetelése. A templom 1843-ban leégett a nagy miskolci tűzvészben. A helyreállítás, az akkori lehetőségekhez képest, gyorsan kellett hogy elkészüljön, mert az egész tetőszerkezet és a fal nyugati oldala is megsérült. Ez utóbbit most tudtuk visszaállítani az eredeti állapotára. 1844-ben, rendkívül érdekes, a négy sarokról indított ferde támaszrendszeres toronyszerkezetet készítettek mindkét toronyra, amiben szerepel a dátum és a korabeli ács, Elek János neve. A keleti torony tetejét díszítő egykor aranyozott alma és kereszt készítőjének Trillhaas Vilmosnak a nevét is megtalálták a fémrestaurátorok az alma belsejében. Ha sikerül a felújítás II. és III. ütemére is pénzt szerezni, akkor később a belső tér és a külső homlokzatok is megújulnának – számolt be a kivitelező.

(A borítóképen: Hamarosan a helyükre kerülhetnek a toronysüvegek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában