műanyaghulladék

2021.06.30. 20:00

Eltűnik néhány egyszer használatos termék

Több terméket teljesen betiltanak, ami megmarad, annak jelentősen megnövelik a díját.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A műanyaghulladék mennyisége folyamatos és drasztikus emelkedést mutat évről évre. Európában az összegyűlt hulladék kevesebb mint 30 százalékát gyűjtik össze és hasznosítják újra. Ebből az okból az egyszer használatos műanyagok nagy mennyisége a környezetünkben és vizeinkben halmozódik fel. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok teszik ki, ennek 50 százaléka egyszer használatos műanyag termékekből tevődik össze.

A SUP – single-use plastic – irányelv szerint hazánkban is több egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány idén július 1-től, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot a újrahasznosítható műanyag termékekre való átállásra és a hulladék mennyiségének csökkentésére.

Méretek, termékdíjak

Ennek következtében a jellemzően ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt nejlonzacskók, hivatalos nevükön hordtasakok közül a 0–15 mikron közötti falvastagságú nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára, kilogrammja 57 forintról 1900 forintra emelkedik. A könnyű műanyag kategóriába tartozó (15–50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, kilogrammonként 500 forint termékdíjjal terhelve. Valamint ezentúl a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül kilogrammjáért 500 forintot.

Fontos kiemelni, hogy aki már korábban beszerzett ilyen eszközöket, az még felhasználhatja a készletét.

A SUP-irányelv előírásai szerint a gyártóknak július 3-tól figyelmeztető jelöléseket kell használni bizonyos termékek csomagolásán, mint például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon. Annak érdekében, hogy felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy a termékek műanyagot tartalmaznak, továbbá, hogy melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

Mivel pótolják?

Ez az idei évben még utólagos matricázással teljesíthető. Arra is számíthatunk, hogy 2023. január 1-től hazánkban tilos lesz forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagból készült, a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgáló italtartó poharakat és azok tetejét, fedelét is.

A rendelet hatályba lépése előtt az érintetteknek ki kellett találniuk, hogy mivel lehet és mivel éri meg helyettesíteni a betiltott egyszer használatos műanyagokat, miután felélték már meglévő készleteiket, illetve mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban: a drágább, például papírból készült csomagolóanyagra költeni vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.

Műanyag helyett vászontáska

Több mód is létezik a termelődő hulladék csökkentésére, a műanyaghasználat minimalizálására. Az egyik ilyen, hogy a boltba indulás előtt megbizonyosodunk arról, elegendő vászontáskát, kosarat, tárolóüveget raktunk-e el, amelyeknek segítségével elkerülhetjük az egyszer használatos műanyag zacskó igénybevételét.

A zöldségek, pékáruk számára saját magunk is készíthetünk többször használatos zacskókat, de sok üzletláncban is már kaphatóak a vékony tülltasakok. Továbbá terjednek a csomagolásmentes üzletek, ahova saját tárolóeszközeinkbe rakhatjuk a megvásárolni kívánt termékeket, akár élelmiszert, tisztítószereket. Végül, de nem utolsósorban hordjunk magunkkal kulacsot, amelyből bármikor ihatunk csapvizet.

Ezeknek tilos július 1-től a forgalomba hozatala Magyarországon:

  • fültisztító pálcika,
  • műanyag evőeszközök,
  • tányérok,
  • szívószálak,
  • italkeverő pálcikák,
  • léggömbtartó pálcák,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok),
  • expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak.
  • (A borítóképen: A feldolgozhatatlan mértékű műanyag mennyiségének csökkentése jól felfogott környezetvédelmi érdek)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában