innováció

2021.06.17. 19:30

A régió tudásbázisa a Miskolci Egyetem

Egy egyetemnek a minősítését befolyásolja az is, hogy mennyi szabadalmat jelentenek be adott időszakban.

Bacsó István

Forrás: ÉM

Online előadást tartottak a közelmúltban a Miskolci Egyetem (ME) és az Európai Szabadalmi Hivatal munkatársai, amelyből megtudhattuk, hogyan segíti az újítások és szabadalmak ösztönzése az innovációt, a versenyképességet és a gazdasági növekedést. Ezen belül azt is, hogy milyen eredményei vannak az egyetemnek.

„A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) más egyetemek mellett a Miskolci Egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött 2020-ban. A megállapodás azért született meg, hogy a magyar szellemi alkotások védelmével kapcsolatos ismereteket népszerűsítsék Magyarországon. Erre a legjobb helyek az egyetemi tudásközpontok, így a Miskolci Egyetem is, amely az észak-magyarországi régió legnagyobb tudásbázisa. Az SZTNH a megállapodás keretében ingyenes képzéseket (alap- és középfokon) biztosít az egyetemi kutatók részére, amelyek keretében az elmúlt évben már több mint harmincan ismerkedhettek meg a lehetőségekkel, a szabadalmaztatás – gyakran bonyolult – rendszerével. Emellett a hallgatók részére könnyen értelmezhető kiadványokat biztosítottak, hiszen nagyon sok tehetséges fiatal gondolkodik startupvállalkozásban, amihez ma már elengedhetetlen a jó ötletek levédése” – mondta el Lantos Zsuzsa, az egyetem innovációs szakértője.

Folyamatosan születnek

Jó hír, hogy a Miskolci Egyetemen folyamatosan születnek új szabadalmak és mintaoltalmak, ezek elsősorban kutatás-fejlesztési projektek eredményeiből származnak. Jelenleg tizenkét élő szabadalommal védett alkotás van már bejegyezve, de ennek száma várhatóan húsz fölé növekszik ez év végére. Az egyetem célja, hogy az itt keletkezett tudásvagyont az iparjogvédelem által biztosított lehetőségekkel élve, minél jobban kihasználja. Egyre több, gyakorlatban is használható és értékesíthető megoldás van az intézmény tarsolyában, ezért hosszabb távon számítanak a tudásvagyon hasznosításából származó bevételek nagyságrendi növekedésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában